Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 najdužih zidova na svetu

Otkrijte u izgradnji kog zida je učestvovalo 15.000 muškaraca, kao i koji zid se prostire na više od 90 kilometara.

  Izvor: Foto: Shutterstock

1. Stonske zidine (Hrvatska) 

Odbrambene kamene zidine izgređene su u XIV i XV veku i nalaze se na teritoriji Dalmacije. Za nih se često kaže da predstavljaju Kineski zid Evrope. Zid se prostire na 6.9 kilometara i napravljen je kako bi zaštitio grad Ston i regiju koja je bogata solanama. Nakon zemljotresa 1996. godine, zid je obnovljen, a bio je prikazan i u seriji Igra prestola kao deo kraljevog utvrđenja. 

2. Vavilonske zidine (Irak)

Izgrađen je 575 godine pre nove ere i prostire se dužinom od 90 kilometara i visinom od čak 91 metra. Vavilon je bio veliki grad koji je bio izuzetno važan za drevnu Mesopotamiju. Zid je napravljen od pečenih opeka blata koje su se pravile u pećima. Sadam Husein, bivši predsednik Iraka, obnovio je veliki deo Vavilona koji je bio u ruševinama. 

Povezane vesti

Povezane vesti

3. Hadrijanov zid (Velika Britanija)

Zid su podigli Rimljani između 112. i 127. godine naše ere. Štitio je rimsku Britaniju, današnju Englesku, od napada varvara sa severa. Dug je 117 kilometara i visok 4.5 metra.

Njegovu izgradnju naredio je imperator Hadrijan po kome je i dobio ime. Zid je građen 6 godina i na njemu je radilo 15.000 muškaraca. Skoro 300 godina, Hadrijanov zid je predstavljao severozapadnu granicu Rimskog cartstva.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka