Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 najpoznatijih piramida na svetu

Od antičkih grobnica Egipta do čuda moderne arhitekture, predstavljamo vam najveće i najpoznatije piramide na svetu.

  Izvor: Keopsova piramida u Gizi Foto: Profimedia

1. Keopsova piramida u Gizi (Egipat) 

Poznata i kao Velika piramida, ova monumentalna građevina najstarija je i najveća od tri piramide koje se nalaze u Gizi. Keopsova piramida ujedino je najstarije i jedino očuvano svetsko čudo. Izgrađena je u periodu između 2560-2540. godine pre nove ere i dostiže visinu od 146,5 metara.

Možda će vas zanimati i:

2. El Kastiljo (Čičen Ica, Meksiko)

Velika stepenasta piramida koja dominira arheološkim nalazištem Čičen Ica poznata je i pod nazivom hram Kukulkan. Sastoji se od niza četvrtastih terasa sa širokim stepeništem na svakoj od četiri bočne strane. Visoka je 30 metara, uključujući i hram koji se nalazi na samom vrhu. Čičen Ica je bio jedan od najvećih majanskih gradova pre dolaska konkvistadora, a danas je ovo nalazište veliki turistički centar i deo kulturne baštine zemlje.

 Čičen Ica
Čičen Ica
Izvor: Profimedia

3. Piramida Sunca (Teotivakan, Meksiko)

Ova prelepa piramida najveća je građevina u gradu Teotivakanu, jednom od najvećih gradova prekolumbovske epohe. Nalazi se 48 kilometara severoistočno od Meksiko Sitija i dostiže visinu od 71 metra.

4. Cestijeva piramida u Rimu (Italija)

Mala drevna piramida koja krasi centar Rima jedna je od najočuvanijih antičkih građevin Večnog grada. Izgrađena između 18. i 12. godine pre nove ere, osmišljena je kao grobnica Gaja Cestija Epulona i u svojoj osnovi široka je tačno 100 rimskih stopa (29.6 metara) sa visinom od 125 rimskih stopa (37 metara).

 Cestijeva piramida u Rimu (Italija)
Cestijeva piramida u Rimu (Italija)
Izvor: Profimedia

5. Crvena piramida (Egipat)

Poznata još kao i Severna piramida, ova građevina najveća je od tri piramide koje čine kraljevsku nekropolu u Dahšuru. Ime je dobila zbog crvenkaste boje granitnog kamena od kojeg je sačinjena. Uzdiže se do visine od 104 metra.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka