Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 građevina koje su nekada važile za najviše na celom svetu

Na ovoj listi se nalaze piramida, crkva i još 5 neobičnih građevina, koje su u nekom trenutku nosile titulu najviše zgrade na svetu.

  Izvor: Katedrala u Strazburu/ Michael Weber/ Profimedia

Precizno određivanje najviših zgrada na svetu je veoma diskutabilno, jer se ne zna na listu treba uvrstiti i nenaseljene građevine poput telekomunikacionih tornjeva ili zgrade koje su dodatnu visinu dobile radio jarbolima. Međutim, korišćenjem merenja strukture od poda do krova, na listi nekadašnjih najviših građevina na svetu našle su se pomalo iznenađujuće zgrade.

1. Keopsova piramida (Egipat)

Kada je Velika piramida u Gizi bila završena nakon 20 godina izgradnje oko 2.500 g.p.n.e, bila je visoka 147 metara i tada najviša na svetu. Usled posledica erozije, celih 7,8 metara je urušeno i sada je piramida visoka 139 metara.

Možda će vas zanimati i:

2. Linkolnova katedrala (Velika Britanija)

Kada je kontrukcija Linkolnove katedrale u Velikoj Britaniji završena 1311. godine, verovalo se da je visoka 160 metara pa je preuzela titulu najviše građevine na svetu nakon 3.800 godina. Nažalost, sva tri tornja su izgubljena - dva manja su uklonjena 1807. godine, skoro čitav vek nakon brige o njihovoj bezbednosti, a viši centralni toranj je uništen u oluji 1548. godine. 

3. Crkva Svete Marije (Nemačka)

Merienkircher ili Crkva Svete Marije, visoka 151 metar, nalazi se u Štralzundu na severoistoku Nemačke i završena je u XII veku. Poput Linkolnove katedrale, ovu crkvu je pratila loša sreća: njen zvonik se srušio 1382. godine, a centralni toranj je eksplodirao u oluji 1478. godine i morao je da bude zamenjen. Zamenjeni toranj je uradio grom i spalio do temelja 147. godine, a titula najviše građevine otišla je u... 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka