Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Top 10 najstarijih mesta na svetu

Uživajte u mističnom putovanju kroz nalazišta, pećine, hramove i gradove koji su odavno ispisali stranice istorije.

  Izvor: Alep u Siriji Foto: Profimedia

Iz knjige National Geographic-s Destinations of a Lifetime:

1. Alep (Sirija)

Smatra se da ovaj drevni grad, raskrsnica civilizacije datira preko 8.000 godina. Nekada dragulj Bliskog istorka, tvrđava iznad modernog Alepa je delom uništena zbog rata u Siriji.

2. Poluostrvo Burupu (Australija)

Murujuga, takođe poznat i pod modernim imenom poluostrvo Burup, nalazi se na severozapadu Australije i dom je potencijalno najstarijih i najugroženijih petroglifa. Neke od više od milion slika su stare više od 40.000 godina.

Povezane vesti

Povezane vesti

3. Erbil (Kurdistan, Irak)

Jedno od najstarijih stalno naseljenih mesta na Zemlji, ovo naselje se nadvija preko modernog Erbila, glavnog grada Južnog Kurdistana i pokazuje znakove okupacije koja datira iz V veka p.n.e. Jedan je od najnovijih lokaliteta pod zaštitom Uneska od 2014. godine.

4. Gobekli Tepe (Turska)

Izgrađen početkog desetog milenijuma p.n.e, Gobekli Tepe izgleda kao ponovno stvaranje raja sa stelama (kamenim ili drvenim pločama) u koje su urezane slike egzotičnih biljaka i životinja. Sada se u pustinji nalazi džinovski kompleks hrama u kome su pronađene drevne ljudske figure.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

5. Pećina El Kastiljo (Španija)

Najstariji poznati crteži na svetu se nalaze u pećini El Kastiljo, u Kantabriji na istoku Španije. Smatra se da su crteži stari više od 40.000 godina, a mnoge od slika su otisci ruku, koje su umetnici napravili tako što su duvali boju iz usta.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka