Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Angkor Vat: 9 stvari koje niste znali o ovom veličanstvenom hramu

Prešavši put od prvog hrama hindu religije do budističkog svetilišta, Angkor Vat je postao jedna od najposećenijih verskih građevina na svetu.

 Hram Angkor Vat u Kambodži Izvor: Shutterstock

Angkor Vat je prvi hram hindu religije, koji je kasnije pretvoren u budistički hram. Nalazi se u Kambodži, a sagradio ga je kmerski kralj Surjavarman II u ranom XII veku u Jasodharapura, gradu veličanstvene kmerske imperije. U pitanju je jedno od najvećih religioznih zdanja i jedan od najposećenijih verskih mesta na svetu.

Možda će vas zanimati i:

Otkrijte 9 stvari koje niste znali o Angkor Vatu:

1. Skoro 50 odsto turista poseti Kambodžu upravo da bi videli veliki kompleks Angkor hramova. Koliko su Kambodžani ponosni na svoje nasleđe govori činjenica da se simbol Angkor Vata nalazi i na njihovoj nacionalnoj zastavi. 

2.Angkor Vat je najreprezentativniji primerklasičnog stila kmerske arhitekture.

3. Hram je izgrađen kako bi simbolizovao svetu planinu Meru, središte hinduističke i budističke mitologije.

4. Nasuprot drugim hramovima u regionu koji su okrenuti istoku, ovaj hram je okrenut ka zapadu. On je okrenut zalasku sunca i večernjim sunčevim zracima koji ga uveče dodatno ulepšavaju.

  Izvor: Shutterstock

  Izvor: Shutterstock

5. Sve do XVI veka, hram nije bio poznat po današnjem imenu, već se zvao Pisnulok, što je zvanično ime kmerskog kralja Surjavarmana II, koji ga je sagradio. 

6. Kako bi se priznala važna uloga koju je ovaj hram imao u hinduizmu i budizmu, Angkor Vat se od 1992. godine nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

7.Iako većina turista poznaje kompleks hramova Angkor Vata, grad obuhvata i Angkor Tom i hram Bajon, koji su takođe intrigantni.

8. Za razliku od svojih prethodnika koji su pripadali lozi kraljeva koji su praktikovali šaivizam i molili se Šivi, Surjavarman II je napravio preokret sagradivši ovaj hram posvećen gospodu Višnuu.

9. Dekoracije na zidovima hrama sadrže karakteristike jedinstvenih hindu priča. Na zidovima su oslikane mitovi i bajke, koje govore o poreklu hrama i hindu religiji.

Još fotografija pogledajte u galeriji:

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka