Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kolmanskop, namibijski grad duhova koji je progutala pustinja

Upoznajte afrički grad, koji je za samo 40 godina prešao put od nalazišta dijamanata i prve rendgen stanice na južnoj hemisferi do oronulog, napuštenog grada, koji je naselila pustinja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kako je nastao Kolmanskop?

Radnik na železnici Zaharias Levala je 1908. godine na mestu današnjeg Kolmanskopa pronašao dijamante u blizini železničke pruge. 

Svoje otkriće je pokazao svom šefu Augustu Štauhu, koji je testirao kamen i potvrdio da je zaista u pitanju dijamant. 

Novosti su se brzo raširile u ovoj regiji i za nekoliko gidna stotine Nemaca se uputilo u Afriku u potrazi za bogatstvom.

Kolmanskop se širio i uskoro je počeo da liči na pravi nemački grad. Podizane su bolnice, plesne sale, škole, pozorište, sportske hale, električne centrale, kuglane i fabrika leda.

Jedan turista je izjavio: "Možda su baš izolacija i okruženost pustinjom uticali na to da Kolmanskop postao mali raj nemačke kulture, koji nudi zabavu i rekreaciju koja odgovara zahtevima bogatih kolonista", prenosi Daily mail.

Fotografije Kolmanskopa pogledajte u galeriji:

Reputaciju ovog grada su dodatno pospešile činjenice da je u Kolmanskop postao prva rendgen stanica na južnoj hemisferii, kao i mesto u Africi gde je prošao prvi tramvaj.

Međutim, cena dijamanata je počela da opada nakon Prvog svetskog rata, a situacija se dodatno pogoršala nakon što se u južnijim delovima Afrike pronađena bolji dijamanti, što je sveukupno uticalo da do 1954. godine, grad bude potpuno napušten.

Možda će vas zanimati i:

Kako danas izgleda?

Danas Kolmanskop predstavlja oronuli grad duhova, u kome vetar konstantno otkriva i pokriva delove grada nanoseći ogromne količine peska u i izvan građevina. Višedecenijski pustinjski vetrovi su ostavili traga na nemačku arhitekturu, što se možda najbolje vidi na nekada šarenim zidovima zgrada i kuća, koji su oronuli usled jakih vetrova i pustinjskog peska. 

Peščane dine su zarobile grad duhova i ispunile unutrašnjost nekadašnjih domova.

Rudarska kompanija De beers je osnovala muzej 1980. godine kako bi očuvala istoriju ovog grada.

Jedinstven izgled grada je privukao mnogobrojne turiste i postao savršena lokacija za snimanje mnogih filmova (između ostalih i filma iz 2000. godine "Kralj je živ"), kao i južnoafričkih televizijskih serija.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka