Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 najmanjih država na svetu

Iako nisu velike, neke od ovih zemalja su poznate po bogatstvu, razvoju, brojnim turističkim atrakcijama, očaravajućoj prirodi...

 Grupa ljudi se kreće po kružnom stepeništu Izvor: Foto: Profimedia

Ukupna površina pet najmanjih država na planeti iznosi 110,62 kvadratna kilometra, a ako bi se svi njihovi stanovnici našli na jednom mestu, videli bismo 86.930-oro ljudi. Samo u Pekingu živi više od 21,5 miliona ljudi, i to na površini od 16.410,54 kvadratnih kilometara.

10. Grenada (344 km²)

U ovoj ostrvskoj državi na jugoistoku Karipskog mora još uvek se oseća snažan uticaj francuske kulture i tradicije, što ni ne čudi ako uzmete u obzir da je bila francuska kolonija od 1649. do 1763. godine. Grenada je veoma popularna destinacija, a na njoj ćete naći na mnogo primera predivne arhitekture i uopšte umetnosti.

Možda će vas zanimati i:

9. Malta (316 km²)

Republiku Maltu čine ostrva Gozo, Komino i Malta, a na njima ukupno živi od 450.000 ljudi, što Maltu čini jednom od najgušće naseljenih zemalja na planeti. Pored toga, ona je, takođe, popularna među turistima zbog prelepih plaža, bogate istorije, kulture, atmosfere...

8. Maldivska Republika (300 km²)

Jedna od najpopularnijih destinacija u Indijskom okeanu je najmanja država Azije, i u pogledu površine koju zauzima i kada je reč o broju stanovnika. Maldivi su bili kolonija portugalske, holandske i britanske imperije, a nezavisna je od 1965. godine.

Možda će vas zanimati i:

7. Sent Kits i Nevis (261 km²)

Ova dva ostrva bila su među prvima koja su Evropljani naselili po dolasku u Novi svet. Kolumbo je veće ostrvo 1493. godine nazvao po svom svecu zaštitniku Svetom Kristoferu, a manje je nazvao Nevis (španska reč kojom se označava sneg). Tokom XVII i XVIII veka, naizmenično su padala pod britansku i francusku vlast, a punu samostalnost su stekla 1983. godine. Poznata su kao veliki izvornik šećera i bogatoj turističkoj ponudi.

6. Lihtenštajn (160 km²)

Jedina država čija cela površina pripada Alpima nalazi se između Švajcarske i Austrije, a često je na listama najbogatiji zemalja na svetu, odnosno po bruto domaćem proizvodu po glavi stanovnika.

Možda će vas zanimati i:

5. San Marino (61 km²)

Jeste li znali da je zvanično ime ove zemlje Najuzvišenija Republika San Marino? Ona se nalazi na istočnom obodu Apenina i potpuno je okružena teritorijom Italije. Osnovana je 301. godine, ali je tada bila deo Rimskog carstva, a njen ustav je napisan 1600. godine. Ovu državu najpre je priznala Napoleonova Francuska, a početkom XIX veka u Beču i ostale države Starog kontinenta.

4. Tuvalu (26 km²)

Ostrvska država Tihog okeana nalazi se južno od Kiribatija i severno od Fidžija, a nezavisna je od 1978. godine. Iako je Tuvalu prelep, ne zarađuje previše od turizma zbog svoje nepristupačnosti (tokom 2010. godine, ovu zemlju je posetilo manje od dve hiljade stranaca, a 65 procenata od ovog broja je došlo iz poslovnih razloga). Nedavno je objavljena vest da česte poplave čak prete opstanku Tuvalua.

3. Nauru (21 km²)

Istočno od Australije, u Mikroneziji, nalazi se najmanja ostrvska država na svetu, a najinteresantnije u vezi s njom je to što nema zvanični glavni grad. Na ostrvu živi 12 plemena, zbog čega se na zastavi Nauru nalazi zvezda s 12 krakova. Ovo ostrvo otkriveno je 1798. godine, kada je nazvano Prijatno ostrvo. Inače, reč je fosfatnoj steni, pa se ostrvo Nauru dugo održavalo zahvaljujući eksploataciji fosfata. Međutim, sve rezerve su iscprljene...

2. Monako (2 km²)

Zemlja s najviše milionera i milijardera po glavi stanovnika poznata je kockarnicama i luksuzu. U Monaku živi nešto više od 36.000 ljudi, što ga čini najgušće naseljenom zemljom na svetu, a najpopularniji događaj u Monaku je čuvena trka Formule 1.

1. Vatikan (0,44 km²)

Vatikan, najpoznatiji i najmanji grad-država na svetu nalazi se u centru Rima i sedište je poglavara Katoličke crkve. Kao država je osnovan 1929. godine Lateranskim ugovorom, kao ostatak Papske države, a danas je dom 836-oro ljudi.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka