Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 razloga da posetite Indoneziju

Zbog čega je "Smaragd ekvatora" jedna od najlepših i najuzbudljivijih zemalja na planeti?

  Izvor: Foto: Profimedia

Zemlja ostrva

Indonezija, zapravo, predstavlja najveći arhipelag na svetu. Sastoji se od 17.508 ostrva, ali ni polovina nije naseljena – ljudi žive na šest hiljada ostrva.

Pogledajte:10 razloga da posetite Jordan

Zemlja različitosti

U Indoneziji živi više od tri stotine različitih etničkih grupa, a 95 odsto stanovništva čine urođenici. Najveću grupu čine Javanci (52 odsto ukupne populacije), a tu su još Sundi, Malajci, Madurci... Postoje i veoma male etničke grupe, poput Papuanaca, koje imaju svega nekoliko stotina pripadnika.

Većina govori austronežanskim jezicima, ali nemali broj se služi papuanskim jezicima. Procenjuje se da se na teritoriji Indonezije koristi oko 583 jezika i dijalekta.

Oko 87 odsto stanovnika spada u muslimane, a druga po zastupljenosti religija je hrišćanstvo, i to nešto manje od sedam procenata čine protestanti, a malo manje od tri procenta čine katolici. Zatim slede hindusi, budisti...

Zemlja vulkana

Reljefom Indonezije dominiraju vulkani, koji su formirani subdukcijom evroazijske i indoaustralijske tektonske ploče i koji su deo Vatrenog pojasa Pacifika. Procenjuje se da se u Indoneziji nalazi najmanje 150 aktivnih vulkana, a tu su, između ostalih, Krakatoa i Tambora – poznati po snažnim erupcijama u XIX veku, supervulkan Toba – poznat po tome što se njegova erupcija koja se dogodila pre oko 70.000 godina smatra jednom od najsnažnijih u istoriji planete, nemirni Sinabung o čijoj aktivnosti proteklih godina često čitamo itd.

Otkrijte kako izgleda život pored aktivnog vulkana

Zemlja orhideja

Indonezija je poznata i po izuzetno bogatom biodiverzitetu orhideja. U svetu postoji oko 27.800 vrsta ove biljke, a u Indoneziji raste čak 2.500 vrsta – samo na Javi raste 270 endemičnih vrsta. One su različitih karakteristika i veličine, pa se tako u Indoneziji mogu naći i tigrova orhideja (Grammatophyllum speciosum), najveća na svetu, i najmanja – Taeniophyllum.

Zemlja najvećeg cveta na svetu

Nije reč samo o orhidejama, Indonezija je pravi raj za floru! Tako se u njoj može naći i „cvet leš“ (Rafflesia arnoldii), čije latice mogu da budu teške i do sedam kilograma i iz kojeg se širi miris sličan mirisu organizma u fazi truljenja. (Saznajte više o ovom cvetu)

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka