Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 stvari koje niste znali o Singapuru

Neobična ostrvska grad-država jedinstveno je mesto na kom se sudaraju tri kulture.

 Izvor: Foto: Profimedia

"Grad lavova" jedna je od najuzbudljivijih turističkih destinacija zbog svojih visokih oblakodera, egzotične kuhinje, jedinstvene atmosfere, spoja malajskih, kineskih i indijskih uticaja... Zbog svega toga, Singapur se neretko naziva "mikrokosmosom Azije".

Možda će vas zanimati i:

1. U Singapuru žive slanovodni krokodili

 Izvor: Profimedia

Na severu ostrva nalazi se rezervat "Sungei Buloh", u kom žive ogromni slanovnodni krokodili. Najveći do sada izmeren bio je krokodil Barni, koji je uginuo prošle godine, a bio je dug 3,6 metara i težak čak 400 kilograma.

2. Najveći i najviši bar na svetu - na otvorenom

 Izvor: Wikimedia Commons

Na vrhu jedne od najvećih zgrada Azije - poslovnog centra ORP - nalazi se 1-Altitude, jedan od najluksuznijih barova u Singapuru. S njega se pruža veličanstven pogled na krovove grada, što ne čudi ako uzmete u obzir da je jedna od kula ove zgrade na visini od 280 metara.

3. Jedinstveno mesto za druženje

 Izvor: Wikimedia Commons

Veliki broj stambenih zgrada u Singapuru u prizemlju ima poseban prostor namenjen društvenim događajima. Reč je od veliki prostorijama u kojima se neretko održavaju svadbe ili se porodica i komšije okupljaju pre sahrane.

Takođe, u ovim prostorijama se odvija i svakodnevni život: stariji igraju društvene igre, mladi tu čuvaju bicikle, a u ponekim zgradama se u delu  ove prostorije mogu pronaći zubarske ordinacije, pekare, prodavnice itd.

4. Singapur se ne plaši mraka.

 Izvor: Profimedia

Na ovom ostrvu nalazi se i potpuno jedinstven zoološki vrt - "Noćni safari",koji se otvara tek kada sunce zađe.

5. Jedan je od samo tri grada-države

 Izvor: Profimedia

 Pored Singapura, takve države su još samo Monako i Vatikan.

6. Vodopadi koji obaraju rekorde

 Izvor: Profimedia

Ptičji park "Jurong" najviši je veštački vodopad na svetu, a visok je trideset metara. Međutim, to neće još dugo biti tako - u Singapuru će uskoro biti završen vodopad "Rejn Vorteks", visok 40 metara, čija izrada košta oko 1,5 milijardi američkih dolara.

7. Singapur, zapravo, ne čini samo jedno ostrvo

 Izvor: Profimedia

 Štaviše, ovaj grad-država sastoji se od 63 ostrva, od kojih je većina nenaseljena. Najveće je Singapursko ostrvo ili Pulau Ujong ("ostrvo na kraju").

8. Brzi hod

 Izvor: Profimedia

Stanovnici Singapura su, po nekim istraživanjima, najbrži hodači na svetu, a na ovoj neobičnoj listi ih prate Kopenhagen, Madrid, Guangdžou i Dablin.

9. U Singapuru ne možete tek tako kupiti automobil

 Izvor: Profimedia

 Najpre morate na aukciji osvojiti pravo da posedujete automobil, a ovakva nadmetanja se održavaju svakog prvog i trećeg ponedeljka u mesecu. Ukoliko osvojite dozvolu, imajte na umu da ona važi deset godina.

10. Dom orhideja

 Izvor: Profimedia

U "Singapurskoj botaničkoj bašti" pronaći ćete najveću izložbu orhideja na svetu - čak šest stotina vrsta! Pored toga, sve su one savršeno poređane po bojama i nijansama.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka