Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skrivena blaga: 10 evropskih gradova koje vredi posetiti

Smešteni blizu poznatijih centara, ovi gradovi često ostaju potcenjeni iako nude zanimljive sadržaje i jedinstvenu atmosferu...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Kork (Irska)

Kork se često naziva „pravom irskom prestonicom“. Iako je Dablin zaista lep grad, prednost Korka je u tome što je veoma lako snaći se u njemu, a ljudi su veoma gostoljubivi. Ovaj grad je poznat po svojim restoranima, pabovima i muzici. 

Saznajte i:10 gradova u kojima se najviše radi

Lion (Francuska)

Iako je u senci Pariza, Lion nudi zanimljive kulturne sadržaje: zanimljive turističke ture, pogled na znamenitosti uvrštenena Uneskovu listu svetske baštine, kao i tipičnu francusku kuhinju.

Helsinki(Finska)

 Helsinki, Finska.
Helsinki, Finska.
Izvor: Wikimedia Commons

Smešten u finskom zalivu, Helsinki je upečatljiv morski grad. U njemu možete posetiti luku i brojne muzeje i uživati u klasičnoj finskoj saui i zelenim površinama. 

Otkrijte: Drastičan pad Beograda na listi najboljih gradova za život

Frajburg (Nemačka)

Frajburg je univerzitetski grad okružen prirodom. Ima srednjovekovnu arhitekturu, ali je ujedno i jedan od najzelenijih gradova na svetu. Ovaj grad je ekološki osvešćen – njegovi stanovnici koriste solarnu energiju i izbegavaju automobile. 

Budimpešta (Mađarska)

 Budimpešta, Mađarska.
Budimpešta, Mađarska.
Izvor: Wikimedia Commons

Budimpešta postaje sve popularnija. Često se pominje kao jedan od najlepših evropskih gradova, s upečatljivom arhitekturom i položajem na Dunavu. Pored upečatljive mađarske kuhinje, ovaj grad ima dosta termalnih izvora i istorijskih zdanja. 

Pogledajte: Kako izgledaju kineske verzije Pariza, Menhetna, Firence...?

Geteborg (Švedska)

 Geteborg, Švedska.
Geteborg, Švedska.
Izvor: Wikimedia Commons

Geteborg se često opisuje kao opuštenija, jeftinija verzija Stokholma. Moderni kafići, upečatljiva arhitektura i ulična umetnost doprinose jedinstvenoj atmosferi grada. Pored zabavnog parka „Liseberg“, možete posetiti mnogo muzeja i parkova. Turiste avanturističkog duha će oduševiti obližnji arhipelag. 

Porto (Portugal)

Ovaj grad potiče još iz rimskog perioda, a danas predstavlja  živopisan, romantičan, lučki grad s bogatom istorijom i kulturom. Posetioci mogu da vide istorijski deo grada Ribeira i Kuću muzike (Casa de Musica). Poznato portugalsko vino je takođe nastalo u ovom gradu. 

Zanimljivo: 8 najgostoljubivijih gradova na svetu

Gent (Belgija)

 Gent, Belgija.
Gent, Belgija.
Izvor: Wikimedia Commons

Posetioci Genta  tvrde da su veoma brzo zavoleli ovaj grad. Gent je moderan sa istorijskom pozadinom i prelepom arhitekturom koja se prostire duž kanala, a u njemu se nalazi i čuveni zamak Gravensten. 

Inzbruk (Austrija)

Glavni grad Tirola nalazi se u zapadnom delu Austrije, u dolini okružena planinama. Svakog dana može se obići carska palata Hofburg i mnogobrojne kafane u vlasništvu gostoljubivog lokalnog stanovništva.  

Brno (Češka)

 Brno, Češka.
Brno, Češka.
Izvor: Wikimedia Commons

Smešten u Južnoj Moravskoj, ovaj grad je poznat po ukusnom vinu. U njemu nema gužve, a glavna turistička mesta su kripte, crkve, muzeji i domaća kuhinja. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka