Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znate li da u Japanu ulice nemaju imena?

U Zemlji izlazećeg sunca svega nekoliko većih ulica ima imena, dok se ostale obeležavaju na način koji bi na Zapadu svakodnevno dovodio do zabune...

  Izvor: Zalazak sunca iznad Asakuse na reci Sumidi u Tokiju, Foto: Profimedia

Japanci koriste drugačiji adresni sistem od onog koji je primenjuje u zapadnim zemljama. Umesto da ulicama daju imena, Japanci blokove obeležavaju brojevima, a prostor između blokova ostavljaju bez imena.

Saznajte i: Zašto je u Japanu broj samoubistava tako veliki?

Dakle, grad je podeljen na bolokove i svaki od njih je obeležen jednim brojem, pa kada tražite bilo koji objekat, treba da pitate u kom bloku se nalazi. Ukoliko se pak nalazite u nekoj ulici, a želite da dođete do određenog bloka neophodno je ili da dobro poznajete kraj ili da, ako ste turista, imate navigaciju. 

Pogledajte i: Priča o japanskom vojniku koji 29 godina nije znao da je Drugi svetski rat završen

Ovaj sistem adresiranja je specifičan i po tome što svaki kuća ili zgrada imaju svoje brojeve koji nemaju logičan raspored. Tako se kuća pod brojem 11 može nalaziti pored kuće broj 2. Naime, objekti dobijaju brojeve prema tome kada su sagrađeni u tom bloku. 

Saznajte i: Japansko ostrvo se uvećalo 11 puta i ne prestaje da raste (VIDEO)

Olakšavajuća okolnost je to što su blokovi mali, pa se adresa nalazi relativno brzo i lako.  Takođe, ovakav sistem adresiranja se jako lako čita na karti, pa ukoliko kao turista posetite Japan, brzo ćete se navići na ovaj zanimljiv način obeležavanja adresa.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka