Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rio de Žaneiro je postao deo svetske baštine

Brazilski grad poznat i pod imenom Cidade Maravilhosa (Čarobni grad) jedna je od osam novih lokacija koje su dodate na listu svetske kulturne baštine na 36. zasedanju Uneska u Sankt Peterburgu…

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kao mesto u kome se na jedinstven način spajaju priroda i urbani predeli, Rio je prepoznatljiv po neobičnim granitnim formacijama, peščanim plažama i statui Hristosa Spasitelja na brdu Korkovado, najvećoj Art Deko statui na svetu.

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu je istakla neke gradske četvrti, kao što su plaža Kopakabana, brdo Glava šećera i statua na Korkovadu, kao razloge za svoju odluku. Na spisku su i Nacionalni park Tižuka, jedna od najvećih šuma na svetu koje se nalaze u urbanoj sredini, kao i Botanička bašta, osnovane u vreme portugalske kolonijalne uprave 1808. godine. Unesko je saopštio da su ti elementi doprineli da se u tom "spektakularnom gradu" razvije kultura življenja na otvorenom.

„Prepoznata je i umetnička inspiracija koju je Rio de Žaneiro pružio muzičarima, pejzažnim arhitektama i urbanistima", navedeno je u saopštenju.

Neka područja su dobro očuvana, ali neka su u velikoj meri zagađena, kao što je zaliv Botafogo. Stavljanje Rio de Žaneira na Uneskovu listu svetske baštine pomoći će poboljšanju uslova u tim oblastima.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka