Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VREDNOST KOMPANIJA MERIĆE SE “ESG KAPITALOM”

Na pitanje: zašto je važno da se na radnom mestu upoznajemo i edukujemo o ESG principima, odgovara Reščik Dragan, šef Odeljenja marketinga i HR-a u ProCredit banci.

 Dragan Reščik, šef Odeljenja marketinga i HR-a, ProCredit Bank Izvor: Promo

Davno su prošla vremena kada su kompanije u fokusu imale samo, jedino i isključivo profit. ESG je novi "must have" svakog biznisa, ne samo u svetu, nego i kod nas. Briga o životnoj sredini, društvena odgovornost i korporativno upravljanje su teme koje su iz sfere "apstraktnog" iskoračile u našu poslovnu svakodnevicu. I to sasvim opravdano – zato što je održivost zajednički imenilac baš svih aspekata našeg života, od socijalnog, porodičnog do poslovnog.

ProCredit bankaje od samog osnivanja u svoj fokus stavila održivost: finansira održive projekte i projekte iz domena energetske efikasnosti, 100% je digitalizovala poslovanje sa stanovništvom, što je donelo velike uštede resursa, kupuje struju iz obnovljivih izvora, u svojoj floti ima isključivo električna i hibridna vozila…

Upravo je to bio povod za razgovor sa Reščik Draganom, šefom Odeljenja marketinga i HR-a u ProCredit banci. Želeli smo za saznamo ZAŠTO je važno da se na radnom mestu upoznajemo i edukujemo o ESG principima.

  • Kada razgovaramo o ljudskim resursima, ne mislimo više samo o nagrađivanju zaposlenih ili o unapređenju uslova u kojima rade. Odavno su velike kompanije u svetu, a sada i kod nas, naučile da je "kapital" poslovne zajednice jednako važan kao i onaj novčani. A kako se uvećava taj "kapital zajednice", u kontekstu posla, odnosno zaposlenih? Upravo kroz dodatnu edukaciju za nove stilove života koji u fokus stavljaju "dobre stare vrednosti" kao što su: tolerancija, rodna ravnopravnost, ljudska prava, asertivna komunikacija, briga o ekologiji, proaktivan odnos prema zaštiti životne sredine, respektabilan i prijateljski stav prema lokalnoj zajednici. Sve ove vrednosti objedinjene su u ESG principima, na kojima odgovorne kompanije temelje svoj razvoj. Među njima je, svakako, i naša banka.

U ProCredit banci zaposleni prolaze kroz edukativne treninge i radionice na kojima razgovaraju o svojim pravima, odgovornom ponašanju prema kolegama i zajednici, viđenjima različitih društveno aktuelnih fenomena, među kojima su ekološka pitanja možda najalarmantnija, a tiču se budućnosti svakog pojedinca. Osmišljavanje i organizacija treninga, ali i zabavnih i društveno-odgovornih događaja, posao je HR odeljenja u ProCredit banci.

  • Svake godine svi naši zaposleni prolaze trening Kodeks ponašanja, gde kroz jednodnevne radionice diskutujemo o različitim aspektima koji treba da unaprede položaj pojedinca u našem poslovnom okruženju. Ove godine smo akcenat stavili na rodnu ravnopravnost, položaj žena u biznisu, i društvu uopšte, položaj manjinskih grupa. Takođe, do kraja godine održaćemo i jedan sveobuhvatan ESG trening, gde ćemo prezentovati mogućnosti i načine kako da u internim i eksternim praksama budemo još više usklađeni sa opšteprihvaćenim ESG principima. Kroz moje iskustvo u radu na ovakvim radionicama mogu da zaključim da one zaista daju odlične rezultate – jer svaka promena počinje od malih koraka, a oni se tiču baš nas, pojedinaca. Kada to spoznamo, shvatićemo koliko je velika uloga svakog od nas kada govorimo o svetu kao uređenijem, humanijem i lepšem mestu za život.
 Dragan Reščik, šef Odeljenja marketinga i HR-a, ProCredit Bank
Dragan Reščik, šef Odeljenja marketinga i HR-a, ProCredit Bank
Izvor: Promo

Kada se spomene ProCredit banka, većini ljudi prve asocijacije su štednja i održivost, odnosno briga o zaštiti životne sredine. To je apsolutno opravdano, jer ova banka je jedna od retkih koja godinama unazad ima i posebno Odeljenje za energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine, u kojem rade eksperti koji procenjuju ekološke rizike za sve potencijalne investicije (i banke i klijenata), ali i mere karbonski otisak poslovanja same banke, definišu načine uštede resursa, edukuju zaposlene.

  • U saradnji sa našim kolegama iz Odeljenja za energetsku efikasnost radimo interesantne i korisne interne projekte u koje uključujemo sve kolege, a koji najšire doprinose zaštiti životne sredine. Ove godine ProCredit banka je organizovala tzv. GARAGE SALE – prodavali smo naše lične stare, a očuvane stvari, kako bismo im produžili vek trajanja, a time posredno i uticali na smanjenje zagađenja. Sav skupljeni novac bio je usmeren u humanitarne svrhe. Svakog meseca objavljujemo interni online green magazin – Greenovation, u kojem podvlačimo naša dosadašnja dostignuća u domenu ekologije, ali i edukujemo kolege o načinima kako sve mogu da doprinesu zaštiti životne sredine. Opet su "mali koraci" ti koji su pokretač velikih promena. Jednom mesečno realizujemo interni podcast – ProTalks, gde su nam sagovornici eksperti iz oblasti koje su u fokusu.
  • Konstantno iznalazimo nova "štedljiva" rešenja u našim poslovnim zgradama: ne štampamo da ne bismo trošili papir, svetla nam se pale i gase na senzor, recikliramo sav otpad koji možemo, imamo solarnu elektranu na krovu naše zgrade u Beogradu, ne koristimo jednokratnu plastiku, promovišemo vožnju biciklom i e-mobilnost. Na duže staze, ovi modeli ponašanja, odnosno štednje, postaju "nova normalnost" za sve naše zaposlene, koji dalje te dobre prakse prenose na svoje ukućane, prijatelje…

Vrlo često poslodavci nisu svesni kolika je njihova odgovornost, ili, da budem afirmativan – koliko mnogo možemo da uradimo na našim radnim mestima za boljitak celokupnog društva. Taj "kapital" će uskoro praviti ključnu razliku u vrednovanju kompanija – zaključio je Dragan Reščik.

Promo

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka