Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li su solarni paneli efikasni tokom zime?

Oni koji planiraju da ulože u sopstvenu solarnu elektranu, često imaju nedoumice u vezi sa efikasnošću tokom zimskih meseci. U tekstu koji sledi, razjašnjavamo te nedoumice!

 Krov sa solarnim panelima na koje je napadao sneg Izvor: Shutterstock

Pitanje efikasnosti solarnih panela tokom zime brine mnoge koji razmišljaju o ulaganju u solarnu elektranu, te je neophodno razjasniti postojeću nedoumicu.

Zimska hladnoća ne utiče na efikasnost solarnih panela, budući da oni pretvaraju sunčevu svetlost, a ne toplotu u električnu energiju. Štaviše, solari svoju maksimalnu učinkovitost ostvaraju na nižim temperaturama (oko 25 stepeni), u odnosu na one ekstremno visoke tokom letnjeg perioda.

Činjenica je da su tokom zime dani kraći i manje sunčani, uz više oblačnosti u odnosu na ostatak godine, te je samim tim proizvodnja električne energije smanjena, ali ne i sama efikasnost solarnih panela.

Jedini neprijatelj solarnih panela može biti sneg, i to isključivo u vidu obilnih padavina. Naime, veća količina snega nakupljena na panelima može da optereti njihove nosače i potencijalno dovede do oštećenja samih panela. Sa druge strane, ukoliko manja količina snega padne na panele, sneg će brzo spasti, budući da su paneli postavljeni pod uglom i već su zagrejani od sunca.

Tokom zimskog perioda solarne elektrane de facto proizvode manje električne energije u odnosu na svoj kapacitet, ali uštede koje domaćinstva i preduzeća ostvaruju su i dalje na visokom nivou, kako u vidu troškova, tako i u vidu smanjena emisija CO2.

Još nekoliko korisnih "zimskih saveta" za valsnike kućnih solarnih elektrana:

  • Preporuka je da ne čistite sami panele od snega zbog mogućnosti oštećenja
  • Proteklih godina u Srbiji nismo imali mnogo snežnih dana, ekstremne snežne padavine nisu više česta pojava, pa su i paneli bezbedni
  • Okolni sneg može da reflektuje sunčevo zračenje i da pomogne proizvodnju električne energije!

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka