Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROIZVEDI ENERGIJU - Green Energy Morning Mingle!

U osunčanom restoranu The View u Beogradu 5. oktobra okupili su se poklonici obnovljivih izvora energije da razgovaraju o onoj energiji koju nam daje Sunce.

 Green Energy Morning Mingle Izvor: Stefan Stojanović

Brunch koji je nosio naziv Green Energy Morning Mingle, organizovali su ProCredit Bank i National Geographic Srbija u okviru projekta PROIZVEDI ENERGIJU koji su pokrenuli u junu ove godine, sa ciljem da edukuju i približe građanima priču o solarnoj energiji i solarnim panelima. 

Okupljeni su nakon uvodnog obraćanja Milane Petrović, urednice časopisa National Geographic, imali prilku da poslušaju BRUNCH TALK, kratko predavanje klimatologa Vladimira Đurđevića na temu "Kako stojimo na polju klimatskih promena?". Profesor Đurđević je govorio o izmenjenim klimatskim uslovima, godišnjim dobima čije su osobine drugačije u odnosu na pre trideset godina, kao i o tome u kom pravcu će se klima u Srbiji menjati.

 Green Energy Morning Mingle7.jpg Izvor: Stefan Stojanović
 Green Energy Morning Mingle3.jpg Izvor: Stefan Stojanović
 Vladimir Đurđević Izvor: Stefan Stojanović

U cilju usporavanja klimatskih promena i ublažavanja njihovih posledica, profesor Đurđević je istakao da je ključno prilagođavanje, a jedna od stvari koje kao pojedinci možemo da uradimo je i prelazak na obnovljive izvore energije, od kojih su solarni paneli jedna od najefikasnijih opcija. 

O tome kako lako doći do sopstvene solarne elektrane, kako funkcioniše domaćinstvo koje poseduje solare, ali i kako ovaj izvor energije utiče na životnu sredinu, na panelu koji je usledio govorili su Marina Mijić, šefica Odeljenja za energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine u ProCredit Bank Srbija, Miloš Đukanović, prozjumer iz Beograda i odličan poznavalac solara i Milica Adamović, eko-aktivistkinja i blogerka. Modertator panela bio je Slobodan Bubnjević, naučni novinar i saradnik časopisa National Geographic.

 Green Energy Morning Mingle Izvor: Stefan Stojanović

Tokom dimanimčnog panela, Marina Mijić je istakla kako je ProCredit Banka među prvim kompanijama koje su krenule putem zelene tranzicije, da se u okviru banke trude da deluju održivo, ali i da motivišu svoje klijente da se odlučuju na održive izvore energije, zbog čega i imaju liniju kredita za energetsku efikasnost. 

Korisnik upravo jednog od ovih kredita je i Miloš Đukanović, koji u svom domu ima solarnu elektranu. Na pitanje Slobodana Bubnjevića – kako proces ugradnje solarnih panela izgleda – Đukanović je odgovorio da mu je tim iz ProCredit banke pomogao, jer rade po principu "ključ u ruke", a da je on došao samo da potpiše ugovor.

 Green Energy Morning Mingle Izvor: Stefan Stojanović

 Green Energy Morning Mingle6.jpg Izvor: Stefan Stojanović

Ohrabrujuće za sve one koji se premišljaju oko ugradnje solara delovale su i reči Miloša Đukanovića kada je govorio o održavanju. "Vrlo je jednostavno. Ne mora ništa da se radi, solari sve rade sami". Ipak, ono što je istakao jeste promena navika i svesti, kao i usklađivanje sa "ritmom" Sunca. 

Sa činjenicom da moramo da menjamo svest i navike složila se i Milica Adamović, eko-brbljivica na društvenim mrežama poznata kao Šašava keleraba. Milica je potvrdila da je zelena tranzicija važna, ali da ona istovremeno mora da bude i pravedna tranzicija, tokom koje moramo da vodimo računa o svakom pojedincu, a naročito onima iz ugroženih socijalnih grupa – kako ni za njih obnovljivi izvori energije ne bi bili nedostižni.

 Green Energy Morning Mingle Izvor: Stefan Stojanović

 Green Energy Morning Mingle8.jpg Izvor: Stefan Stojanović

ProCredit banka učinila je nešto i po tom pitanju, te je u septembru u okviru projekta PROIZVEDI ENERGIJU otvoren i nagradni konkurs, a nagrade su solarna elektrana i dva solarna bojlera.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka