Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako sam postao prozjumer: Koliko traje proces pokretanja kućne solarne elektrane, šta su izazovi, a kolike su uštede?

Miloš Đukanović je detaljno sve izračunao. U jednačinu je dodao i očuvanje životne sredine i sada nam detaljno predstavlja svoj rezultati – koliko mu je vreme bilo potrebno i koliko je uštedeo dok je činila dobro za planetu.

 Kako postati prozjumer? Izvor: Promo

U septembru 2022. godine majstori su se popeli na krov kuće Miloša Đukanovića. Nekoliko nedelja ranije dom mu je bio poplavljen. Zbog štete koja je nastala morao je da menja stolariju. Kada se odlučio za PVC u banci je saznao da, ako se odluči za dve energetski efikasne investicije, uz kreditnu liniju sa grantom obezbeđuje veći povrat sredstava. Tako su početkom septembra kod njega stigli izvođači radova. Samo mesec dana kasnije, početkom oktobra 2022. godine, u rad je puštena njegova kućna solarna elektrana.

Miloš Đukanović je danas jedan od 1.300 prozjumera u zemlji, a iako je staž njegove solarne elektrane tek godinu dana, on odavno prati novine na polju obnovljivih izvora energije.

"Od 2012. godine sam veliki obožavalac električnih Tesla automobila, tada je počelo moje interesovanje i za ostale alternativne i obnovljive izvore energije. Pošto imam porodičnu kuću, počeo sam intenzivno da razmišljam o solarima. Solari su, posmatrano dugoročnije, isplativa investicija. Imaćemo energiju koja je značajno jeftinija od struje koju sada koristimo", kaže. Ipak, ističe da motivacija za prelazak domaćinstva na solarnu energiju ne može da bude samo ušteda. Svest o tome da je energije iz neobnovljivih izvora sve manje i da su krize sa fosilnim gorivima realnost, dugoročno je važnija od finansijskog momenta. Opredeljenje za solarnu energiju njegovu porodicu čini sigurnijom u smislu snabdevanja. "I možda i najvažnije", kaže "prelaskom na solarnu energiju mi čuvamo planetu, koja je definitivno pred eko-kolapsom."

 Solarni paneli na krovu kuće Miloša Đukanovića
Solarni paneli na krovu kuće Miloša Đukanovića
Izvor: Privatna arhiva

Vičan matematičkim proračunima s uspešnom karijerom u finansijama dobro je sve izračunao pre nego što se je doneo odluku.

"Matematika nije jednostavna, ali pokušaću što jasnije da objasnim. Najbolje je da trošite struju onda kada je solari proizvode – tokom dana. U tom slučaju sistem elektroprivrede na koji ste povezani 'ne vidi' tu vašu potrošnju, a to znači da na tu struju ne plaćate nikakve naknade, niti akcizu. Dakle: uključujte sve mašine danju dok ima sunca, peglajte danju, kuvajte danju. Ekonomična upotreba solara znači da prilagodite vreme obavljanja kućnih poslova. U slučajevima kada trošite više struje nego što se u datom momentu proizvede, 'razliku'  koju preuzimate iz elektroenergetskog sistema plaćate po utrošenom kilovatu sa pripadajućim PDV-om. Ako mesečno preuzmete 500 kW, a proizvedete 400 kW, platićete 100 kW. Osim toga, plaćate akcizu na svih 500 kW. Takođe ćete platiti i podsticaj za povlašćene eko proizvođače, kao i naknadu za unapređenje energetske efikasnosti – isto za svih 500 kW."

Postoji još jedan zaključak do kog je došao: "Bolje ući u projekat montaže pred leto, da solari tokom leta rade u punom kapacitetu, jer se u tom slučaju odmah opažaju benefiti – proizvode se 'zalihe' energije koja kasnije može da se troši u jesenjim i zimskim mesecima."

Kao najveći "kamen spoticanja" navodi takozvanu naknadu za pristup mreži, jer je "niko nije očekivao" i mogla bi da bude ukinuta za prozjumere kao vid podsticaja. Ona je visoka. Dodatno, prozjumeri nemaju pravo ni na 5 odsto popusta za redovnost plaćanja.

U Republici Srbiji trenutno ima 435 pravna subjekata registrovana u statusu kupca-proizvođača koji imaju instalirane solarne elektrane, a još više je onih biznisa koji koriste solarne elektrane za pokrivanje isključivo sopstvene potrošnje. "Finansijski je neodgovorno ne postaviti solarne panele na firmu koja se bavi proizvodnom delatnošću. Isplativost je odmah očigledna", kaže Miloš.

 Miloš Đukanović
Miloš Đukanović
Izvor: ProCredit Bank

Kada su porodična domaćinstva u pitanju, povrat investicije je nešto sporiji, ali to nije razlog da se odustane od zamisli. U ovaj poduhvat teško je ući bez podrške, a Miloš Đukanović se odlučio za ProCredit banku. "ProCredit je efikasan, ima odličnu ekspertizu i radi po principu 'ključ u ruke'. Kada je dokumentacija u pitanju, sve se završi online, telefonom ili mejlom." U banku je došao samo jednom – da potpiše ugovor o kreditu.

Veoma je stimulativno što ProCredit kroz EBRD GEFF kreditnu liniju za energetski efikasna rešenja za domaćinstva obezbeđuje povrat dela sredstava i do 20 odsto.

Ušteda raste sa svakim poskupljenjem struje, a od momenta kada je on postavio solare, struja je poskupela čak tri puta. Investicija za njegovu kućnu solarnu elektranu će se vratiti za 12,6 godina (bez uračunatog povrata od strane GEFF-a).

"Uz podršku ProCredit banke odabrao sam i izvođača radova. Kod nas ima dvadesetak ozbiljnih firmi koje se bave montažom solarnih panela. Banka će vam dati najbolju preporuku – i za nabavku solara, i za izvođačku firmu. Ono što je jako važno – od kontaktiranja banke, do puštanja solara u pogon, prošlo je samo mesec dana. Uz dobru podršku, zaista se sve brzo pokrene."

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka