Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MALI REČNIK SOLARA: Ko je PROZJUMER i zbog čega govori o SOLARNOJ RADIJACIJI?

Ako ste bar jednom imali ideju da ugradite solarnu elektranu u vaš dom i postanete PROZJUMER, nećemo vam dozvoliti da odustanete zato što možda niste u potpunosti razumeli terminologiju.

 Mali rečnik solara Izvor: Promo

Iako su u evropskim zemljama uglavnom odomaćeni, u Srbiji su solarni paneli i dalje neka vrsta egzotike. Talas radoznalosti i količina pitanja sruče se na onoga ko je odlučio da ugradi u svoj dom solarnu elekrtanu, kao da je načinio nekakav podvig. Ruku na srce, kada se pogleda šira slika, to i jeste podvig – kada govorimo u kontekstu doprinosa očuvanju životne sredine. Ali, svakako nije ništa misteriozno i komplikovano, nešto što se ugrađuje na "neke tamo" daleke krovove…

Kao i obično, svi strahovi i neodumice dolaze najvećim delom iz neznanja. Ipak, prozjumeru, kada pokuša da s lica sagovornika skine upitnike, ne pomažu mnogo stručni i strani termini koji se najčešće koriste kada govorimo o solarima.

Iz tog razloga, tim ProCredit Banke je napravio mali rečnik solara koji će nam pomoći da razumemo osnovne pojmove kada nam neko o njima govori, ili sami počnemo da istražujemo o ugradnji solarnih panela.

Električna struja: kretanje čestica koje počinje onda kada se na jednom od krajeva provodnika primeni spoljni napon. To kretanje generiše električno polje na negativno naelektrisanim elektronima koji su privučeni pozitivnim terminalom spoljašnjeg napona.

Fotoni: kvantne čestice koje čine elektromagnetna polja (svetlost i radio talasi); nemaju masu u mirovanju ni naelektrisanje, pa samim tim putuju brzinom svetlosti u vakuumu.

Solarna radijacija: energija zračenja koju emituje Sunce. Ovo uključuje ceo spektar zračenja, od vidljive svetlosti do ultraljubičastih (UV) zraka.

Silicon vs. Silicone: dok je silicijum (silicon) prirodni materijal, odličan poluprovodnik, koji se koristi kao sastavni deo fotonaponskih (PV) panela, silikon (silicone) je polimer koji je derivat silicijuma. Termini se često mešaju, a između ova dva materijala postoji suštinska razlika, kako u sastavu tako i u primeni.

W ili Wh: Watt [W] je jedinica za brzinu prenosa energije u vremenu [J/s]; na primer, tipična sijalica ima oko 60, 100 W. S druge strane Wh je jedinica za korišćenje jednog W snage tokom perioda od 1 sata. Sijalica od 60 W bi tokom sat vremena potrošila 60 Wh.

AC vs. DC: svi potrošači, tj.uređaji unutar domaćinstva rade na naizmeničnu struju (AC- Alternating Current), dok PV paneli stvaraju prvo jednosmernu električnu struju (DC – Direct Current), pa se uređajem koji se zove inverter konvertuje u naizmeničnu struju.

U pop kontekstu, tokom "rata struja" (War of the currents) Tesla je zastupao stranu naizmenične električne struje (AC) koja je u aktuelnom momentu bila noviji izum, a omogućila je prenos električne energije na velike razdaljine, dok smo nasuprot njemu imali Tomasa Edisona koji je zagovarao upotrebu stare, dobro poznate jednosmerne električne struje (DC).

Kupac-proizvođač ili prozjumer (prosumer): u kontekstu solarnih sistema kupac-proizvođač je potrošač električne energije koji proizvodi električnu energiju pomoću solarne elektrane i plasira "višak" proizvedene električne energije (električna energija koju ne potroši za svoje potrebe), u elektrodistributivnu mrežu.

Neto merenje (Net Metering): sistem u kom je solarna elektrana povezana za elektrodistributivnu mrežu. Solarni sistemi čiji se obračun vrši po računici neto merenja ubacuju proizvedenu električnu energiju u mrežu, a zauzvrat dobijaju „kredite“ za tu energiju koju mogu u kasnijem obračunskom momentu iskoristiti. Plaćanje se vrši samo za „neto“ iskorišćene električne energije. Korisnici ovih sistema su kupci-proizvođači, odnosno prosumeri i donošenjem zakona i podzakonskih akata od 2021. godine do sada (Zakon o korišćenju OIE), koncept kupca-proizvođača integriše stanovništvo u elektroenergetski sistem.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka