Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nisu čekali da dođe do "tačke ključanja": Kako je ProCredit Banka prilagodila poslovanje zaštiti životne sredine?

Prilagođavanje poslovanja principima održivosti odavno više nije stvar imidža kompanije, nego nužnost. ProCredit Banka je to prepoznala, a na koji način doprinosi životnoj sredini objašnjava Igor Anić, predsednik Izvršnog odbora.

 Proizvedi energiju Izvor: Promo

Jul mesec 2023. godine zvanično je najtopliji mesec od kada se vrše merenja, objavila je Služba za klimatske procene Kopernikus. Još jedna vest koja je obeležila prethodne nedelje je i izjava generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da je "završena era klimatskog zagrevanja i došla je era ključanja Planete".

Ovakve vesti nisu usamljene, i sve nas navode na jedan zaključak, da moramo da reagujemo što pre. Svako od nas pojedinačno ima ulogu i može da utiče na promene u pozitivnom pravcu, ali veliki generatori promena upravo su velike kompanije. To više nije stvar dobre volje, nego nužnost. Neke od kompanija nisu čekale da dođe do "tačke ključanja", i već godinama unazad prilagođavaju svoje poslovanje tako da što manje zagađuju okolinu, ali i svojim delovanjem motivišu ljude da se ponašaju odgovorno prema prirodi.

Među najuspešnijima na polju zaštite životne sredine je ProCredit Banka koja na nekoliko nivoa posluje održivo, a na koji način to postiže, sa kojim izazovima se suočavala i šta joj je to donelo, odgovara Igor Anić, predsednik Izvršnog odbora ProCredit Banke.

ProCredit Banka je u poslovnom svetu već godinama unazad prepoznatljiva kao kompanija koja ima ekološki pristup. Koji su najveći izazovi poslovanja na takav način u sredini koja je još uvek na samim počecima kada je reč o zelenom poslovanju?

• ProCredit Banka je sigurno među kompanijama koje su prve krenule putem zelene tranzicije. Duže od jedne decenije sistemski i planski pristupamo poslovanju po principima održivog razvoja. Još 2012. godine definisali smo procedure koje se tiču zaštite životne sredine u finansijskoj delatnosti, ali smo u strategiju poslovanja uključili i sve ostale ESG aspekte.

Na internom nivou, tj. kada se radi o uticaju naših poslovnica i našeg procesa rada na životnu sredinu, bilo je znatno manje izazova nego kada je u pitanju eksterni nivo, tj. odnosi sa klijentima. Šta to znači? Kao banka, koja klijentima treba da obezbedi finansijska sredstva za određene projekte, sada veoma strogo kontrolišemo koji je biznis uklopiv u naše modele finansiranja. Naši klijenti moraju da budu ekološki svesni, moraju da primenjuju procedure zaštite životne sredine, da planski smanjuju svoj karbonski otisak u svakom segmentu proizvodnje itd. U tome je snaga finansijskog sektora – što ima mogućnost da menja i transformiše privredu, usmeravajući je ka održivom razvoju.

 Igor Anić
Igor Anić, predsednik Izvršnog odbora ProCredit Banke
Izvor: Promo

Na koji način ProCredit Banka promoviše održive izvore energije i koje pristupe primenjuje?

ProCredit je prva banka koja kupuje struju isključivo iz obnovljivih izvora energije, pored one koju sami proizvodimo u našoj solarnoj elektrani na krovu Head Office-a u Beogradu. Kompletan vozni park zamenili smo električim i hibridnim plug-in vozilima. Imamo ukupno 44 takva automobila, a postavili smo i mrežu od preko 40 punjača širom Srbije, koju građani mogu potpuno besplatno da koriste.

Interno sprovodimo mnogo različitih mera uštede energije i ostalih resursa: većinu procesa na relaciji banka-klijent završavamo online, bez upotrebe papira, ne koristimo jednokratnu plastiku, a te nove eko navike uspeli smo da prenesemo i na naše zaposlene, koji sada našu korporativnu kulturu i privatno promovišu.

Važno je da istaknem da zelena tranzicija nije obaveza samo velikih proizvodnih kompanija. U svakoj branši promene su neminovne i moraju se sprovoditi odmah! Samo tako možemo sačuvati stabilnost privrede i obezbediti opstanak naše planete.

Na koji način Banka motiviše i pomaže građanima da počnu da razmišljaju i deluju održivo?

• ProCredit Banka je "dobar primer iz prakse" u ESG domenu i na to smo svi ponosni. Kontinuirano unapređujemo sistem upravljanja zaštitom životne sredine u skladu sa zahtevima ISO 14001 standarda.

Kada su građani u pitanju – oni znaju da ProCredit strateški promoviše štednju, kako novca, tako i prirodnih resursa. Građani u našoj banci mogu da podignu namenske kredite, koji će im unaprediti kvalitet života. Ne promovišemo dužničko ropstvo i potrošački mentalitet i to vrlo jasno komuniciramo. Imamo vrlo stimulativne kredite za energetski održiva rešenja, kao što su PVC stolarija, toplotne pumpe, kućne solarne elektrane itd. Za ovakve namene građanima nudimo kredite sa povratom investicije do čak 20%, u saradnji sa GEFF i EBRD. To je jedan od načina da se klijent opredeli za održivu investiciju.

Šta vam je takav način poslovanja doneo?

• Poslovanje po strogim, često restriktivnim, ali ekološkim principima, usklađeno sa međunarodnim standardima kvaliteta, u prvi mah se čini ograničavajuće. Međutim, dugoročno gledano, radi se o održivosti. A to je jedina formula za "trajanje" – i biznisa, i planete, i nas samih.

Kada smo krenuli putem zelene tranzicije, to smo učinili iskreno i odlučno. Ne zato što nas zakoni na to obavezuju, već zato što u koncept održivog biznisa istinski verujemo.

Da li možete da podelite neke rezultate, koliko građana/domaćinstava je krenulo u smeru održivosti zahvaljujući ProCredit Banci?

• Preko 15% našeg kreditnog portfolija čine krediti za energetsku efikasnost, dok je na nivou ProCredit Grupe taj udeo preko 20%. Ovaj procenat će iz godine u godinu da raste. U proteklih godinu dana plasirali smo preko 1 milion evra za kredite sa grantom za unapređenje energetske efikasnosti domaćinstava. I projekat "Proizvedi energiju" koji sprovodimo sa časopisom i portalom National Geographic sigurno će pokrenuti neke od građana koji žive u porodičnim kućama da se odluče za instalaciju solara. Obnovljivih alternativa je mnogo, finansiranje je dostupno, uz osvešćivanje potrebe za promenom i čvrstu odlučnost – možemo sačuvati planetu.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka