Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od čega su napravljeni i kako rade solarni paneli?

Stručnjaci ProCredit banke su za potrebe svojih klijenata jezik nauke o solarnim panelima preveli na jezik koji svako može da razume.

 Kako rade solarni paneli Izvor: Promo

Edmon Bekerel je 1839. imao tek 19 godina kada se "igrao" u očevoj laboratoriji. On je različite elektrode u provodljivom rastvoru izlagao sunčevoj svetlosti i shvatio da se na taj način proizvodi slaba električna energija. Fotonaponski efekat, kako je nazvan, i njegov potencijal zagolicao je maštu mnogih naučnika. U godinama koje su usledile pokušavali su da otkriju koji materijal daje najveću provodljivost. Eksperimentisali su sa selenom u kombinaciji sa zlatom, nizali su se patenti zaštićeni pod nazivom "solarna ćelija", sve dok Rasel Ol nije patentirao solarnu ćeliju kakva se u osnovi i danas koristi - US2402662, "Uređaj osetljiv na svetlost".

U fotonaponskoj solarnoj ćeliji se energija sunčevog zračenja pretvara u električnu energiju. Dobijanje električne energije na ovaj način je u fizici poznato kao fotoelektrični efekat.

Fotonaponske ćelije su napravljene od poluprovodnika, najčešće silicijuma. Kada sunčev zrak udari u ćeliju, određena količina svetlosti (fotona) se zadržava u poluprovodničkom materijalu. Kada fotonaponska ćelija apsorbuje fotone, energija tih fotona se prenosi na elektron u atomu ćelije. Elektron pod naponom tada "beži" iz svoje veze sa atomom. Elektronska polja u fotonaponskim ćelijama dalje guraju elektrone da se kreću u određenom smeru. To kretanje elektrona zapravo je struja.

Nizovi fotonaponskih ćelija koje apsorbuju sunčevu svetlost i pretvaraju je u električnu energiju danas su nam poznati kao – solarni paneli, koji dalje mogu biti grupisani u velike solarne nizove.

 Solarni panel Izvor: REENAC

Kako ovaj rečnik fizike izgleda u praksi?

Dobro je da znate, ali nije neophodno da budete fizičar da biste na vaš dom ili poslovnu zgradu instalirali solarne panele. Ipak, banka kao što je ProCredit u svom timu ima stručnjake iz oblasti energetike koji su rečnik nauke preveli u praktičan i sa njime upoznaju svoje klijente.

ProCredit banka vam daje kredit za energetsku efikasnost sa do 20% povraćaja i, iako rade po principu "ključ u ruke", sprovešće vas kroz ceo proces koji počinje edukacijom.

Za početak, objasniće vam od čega se sve jedna solarna elektrana sastoji. U vašem malom pogonu imaćete: solarni ili fotonaposnki panel, solarni regulator, bateriju, inverter, merni ormar i sve to biće povezano na elektro mrežu.

 Šema solarne elektrane Izvor: ProCredit Bank

FOTONAPONSKI PANELI

U pitanju je ključni deo solarnog sistema i njihova uloga je da sunčevu energiju pretvaraju u jednosmernu električnu energiju. Najčešće su u upotrebi:

 Solarni paneli Izvor: ProCredit Bank

Razlika između ova dva tipa panela ima više, ali najvažnija je – razlika u efikasnosti. Savetnik sa kojim vi budete prolazili kroz ovaj proces, pomoći će vam da uporedite više tipova solarnih panela kako biste stekli predstavu o odnosu cena i efikasnosti.

Rok trajanja solarnih panela se procenjuje na osnovu garancije efikasnosti, a današnji standardi ga procenjuju na:

 Solarni paneli Izvor: ProCredit Bank

Paneli koji se proizvode danas mogu da izdrže vetrove do 120km/h i udare grada veličine 2,5cm koji se kreću brzinom od 25m/s, a vremenski uslovi poput ovih se retko dešavaju u našim krajevima.

INVERTER

Inverter ili pretvarač je element koji proizvedenu jednosmernu električnu energiju pretvara u naizmeničnu električnu energiju, onu koju svakodnevno koristimo u našim domovima. Na taj način električna energija može da se iskoristi u privredi i domaćinstvu, jer višak može nesmetano da ulazi u elektrodistributivni sistem. Tako vi postajete proizvođač struje. Garancija na inventer je najčešće 10 godina.

MERNI ORMAN

Merni orman je mesto na kome je postavljeno dvosmerno brojilo za merenje protoka električne energije – sa jedne strane podrazumeva spostvenu potrošnju, a sa druge isporučivanje električne energije u elektrodistributivni sistem.

Prilikom izgradnje solarne elektrane, potrebno je da vlasnik uradi prilagođenje mernog mesta iz jednosmerno u dvosmerno – troškove zamene brojila snosi vlasnik elektrane, a brojilo se kupuje od preduzeća licenciranih za prodaju i instalaciju ovih uređaja.

Pored merne opreme, u merni orman je smeštena i oprema koja obezbeđuje da se sistem automatski isključi ukoliko dođe do poremećaja rada elektrane, kako ne bi došlo do oštećenja infrastrukture.

BATERIJA

U okviru solarne elektrane možete imati i svoju bateriju za skladištanje energije. Propisano je da skladište mora biti takvo da preuzima i skladišta energiju iz elektrodistributivnog sistema, već isključivo iz sopstvene potrošnje.

OSTALA OPREMA

Dodatni uređaji, prekidači, sklopke, kablovi, montažne konstrukcije.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka