Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA JE SOLARNA ENERGIJA I KAKO MOŽEMO DA JE ISKORISTIMO?

Očekuje se da će solarna energija tokom XXI veka postati sve privlačniji obnovljivi izvor energije zbog toga što su zalihe ove energije neiscrpne, kao i zbog toga što ne zagađuje životnu sredinu.

 WEB BANNER 1200.jpg Izvor: National Geographic Srbija

Sunčeva energija je zračenje koje dolazi sa Sunca i može da proizvode toplotu, izazove hemijske reakcije ili proizvode električnu energiju. Ukupna količina sunčeve energije koju Zemlja dobija je mnogo veća od trenutnih i budućih energetskih potreba sveta. Ako se solarna energija iskoristi na odgovarajući način, ima potencijal da zadovolji buduće energetske potrebe čitave naše planete.

Očekuje se da će solarna energija tokom XXI veka postati sve privlačniji obnovljivi izvor energije zbog toga što su zalihe ove energije neiscrpne, kao i zbog toga što, za razliku od ograničenih fosilnih goriva, ne zagađuje životnu sredinu.

Sunce je izuzetno moćan izvor energije, a sunčeva svetlost je daleko najveći izvor energije koju Zemlja dobija. Ipak, njen intenzitet na površini Zemlje je zapravo prilično nizak. To se dešava zbog ogromnog radijalnog širenja zračenja sa udaljenog Sunca. Relativno mali, ali dodatni gubitak dešava se zbog Zemljine atmosfere i oblaka, koji apsorbuju ili raspršuju čak 54 odsto dolazeće sunčeve svetlosti. Sunčeva svetlost koja dođe do zemlje sastoji se od skoro 50 procenata vidljive svetlosti, 45 procenata infracrvenog zračenja i manjih količina ultraljubičastog i drugih oblika elektromagnetnog zračenja.

Sunčevo zračenje se može pretvoriti toplotnu ili u električnu energiju.

Električna energija

Sunčevo zračenje može direktno da se pretvori u električnu energiju pomoću solarnih ćelija (fotonaponske ćelije). U takvim ćelijama, mali električni napon se generiše kada svetlost udari u spoj između metala i poluprovodnika ili u spoj između dva različita poluprovodnika. Snaga koju generiše jedna fotonaponska ćelija je obično samo oko dva vata. Međutim, povezivanjem velikog broja pojedinačnih ćelija, na primer u nizovima solarnih panela, može da se generiše stotine ili čak hiljade kilovata električne energije.

Male fotonaponske ćelije koje rade na sunčevu svetlost našle su veliku primenu u aplikacijama male snage — kao izvori napajanja za, na primer, digitrone ili satove; dok se veći broj povezanih fotonaponskih ćelija koriste za napajanje pumpi za vodu i komunikacionih sistema u udaljenim oblastima.

Fotonaponski moduli, ili solarni paneli, mogu da se instaliraju na krovove kuća ili zgrada, kako bi zamenili ili povećali konvencionalno napajanje električnom energijom.

Potencijal koji ima solarna energija je ogroman. Izraženo u brojkama, Zemlja svakog dana od Sunca dobija oko 200.000 puta ukupnog svetskog kapaciteta za proizvodnju električne energije. Ipak, iako je sama solarna energija besplatna, i dalje postoji uverenje da su troškovi njenog sakupljanja, konverzije i skladištenja skupi. Sa razvojem tehnologije i različitih praksi, stvari se menjaju, solarna energija je sve dostupnija. Na primer postoje mnoge olakšice, odnosno krediti sa povratom dela sredstava, koji mogu da vam budu dodatna stimulacija da se odlučite na ugradnju solarnih panela na krov svoje kuće. ProCredit banka godinama unazad ima odličnu ekspertizu da vam pomogne kako da počnete da proizvodite solarnu energiju za svoje domaćinstvo, a samim tim postanete i deo energetske tranzicije.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka