Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo su mali, ali važni koraci ka energetskoj tranziciji: Svi možemo da budemo "kreatori" zelene budućnosti

Iako je prva pomisao da je velika količina otpada zaista i veliki problem, rešenja zapravo mogu da budu veoma jednostavna.

 Žena kupuje voće i stavlja ga u ceger Izvor: Shutterstock

Sveže je prolećno jutro. Nakon duge šetnje sela sam sa prijateljicom u kafić. Kada je porudžbina stigla moja prijateljica je vratila konobaru plastičnu slamčicu. Nedavno je počela da radi u ProCredit banci. "U ProCreditu nema plastike", kaže mi. Pored novog posla i kolega, stekla je i nove "zelene" navike.

Ispostavilo se da je ProCredit banka osmislila svoj interni pristup u očuvanju životne sredine, koga se čvrsto pridržavaju svi njeni zaposleni.

Prema podacima u Nacionalnog registra zagađivača, tokom 2021. godine se u Srbiji ukupno proizvelo 11,75 miliona tona otpada. Iako je prva pomisao da je ta velika količina otpada zaista i veliki problem, rešenja zapravo mogu da budu veoma jednostavna, i što je najvažnije, ne moramo da čekamo ili da zavisimo od odluke nekog drugog, možemo da krenemo od sebe - i to odmah.

Šta je uradila ProCredit banka?

Kao što je već rečeno, u Banci se ne koristi jednokratna plastika. Umesto toga koristi se posuđe od stakla, keramike ili drugih trajnih materijala. U ProCreditu, čak će i novozaposleni retko doneti svoju užinu ili ručak u plastičnoj posudi.

Znate li da kornjače često pomešaju plastičnu kesu sa meduzom, a plastičnu slamčicu sa crvom? I druge životinje ostaju zarobljene zbog plastike koja najčešće završi u rekama, morima i šumama. ProCredit banka je zato motivisala svoje zaposlene da koriste cegere.

U Srbiji najveći deo otpada čini otpad iz energana i drugih postrojenja za sagorevanje, čak 7, 71 miliona tona ili 66 odsto od ukupnog otpada. Kako bi umanjila ove brojke ProCredit banka kupuje zelenu struju sa garancijom porekla od EPS-a, dok na krovu svoje centrale imaju solarnu elektranu. Takođe, u ovoj kompaniji se svetla automatski gase ukoliko u prostoriji nema ljudi duže od minut, a aparati se isključuju iz struje kada nisu u upotrebi.

U ProCredit banci se sve česme se automatski pale i gase, pa se potroši manje vode, sijalice su štedljive, a prostorije su oplemenjene zelenilom koje pozitivno utiče na rad i prečišćava vazduh.

Ukoliko ste razmišljali da i sami postanete proizvođač energije u ovoj banci možete da uzmete kredit za energetsku efikasnost sa povraćajem i do 20 odsto! Takođe, toplotne pumpe mogu da budu odlično rešenje za grejanje i hlađenje, a uštedi može doprineti i dobra izolacija, kao i zamena prozora i vrata. Sve to možete finansirati ovim kreditom. Ovim postupcima ne čuvate samo životnu sredinu već i štedite!

Još jedna stvar koju je usvojila ProCredit banka je manja upotreba papira, a kada on se koristi, to bude isključivo reciklirani. U ovoj banci račun možete otvoriti potpuno online. Time je ovaj proces postao jednostavniji, ali i ekološki bolji – smanjuje se štampanje dokumentacije, jer klijent svoje primerke dobija na mejl.

Sa željom da motivišu sve ljude, ne samo svoje zaposlene, da češće idu na posao peške ili biciklom, ProCredit banka je tokom 2022. godine organizovali nagradnu igru pod sloganom "Provozaj se!". Oni su tada svojim pratiocima delili bicikle na društvenim mrežama. Mnogi zaposleni ProCredita na posao dolaze biciklom – kažu zdravije je, bolje za okolinu, a doprinosi i poboljšanju fizičkog i mentalnog zdravlja.

PARTNERSKI SADRŽAJ

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka