Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U laboratoriji stvoren majmun sa zelenim očima i svetlećim prstima - himera sa najvećim udelom matičnih ćelija donora

Kineski naučnici su kako tvrde stvorili stvorenje "bez presedana" u laboratorijskim uslovima.

 Himera_2380224957.jpg Izvor: Shutterstock

Kada razmatramo termin himere, prva pomisao koja nam pada na pamet je mitološko biće: sa telom i glavomu lava, repom zmije i leđima na kojoj se nalazi glava koze koja bljuje vatru. I u ovom opisu delimično leži i odgovor na pitanje: šta su to himere u medicini? 

Himere nastaju kada se najmanje dve oplođene jajne ćelije spoje, dok svaka ćelija zadržava svoje specifične osobine, što rezultira da organizam ima mešavinu tkiva različitih genotipova. Pa su tako istraživači u Kini iskoristili pluripotentne matične ćelije dva genetski različita oplođena jajašca iste vrste majmuna (Macaca fascicularis) da bi stvorili jednog živog makaka koji se hrani rakovima. 

Drugim rečima, njegove ćelije i tkiva su stvorena od matičnih ćelija embriona donatora i od embriona domaćina. Kada su naučnici ispitali 26 različitih tipova tkiva u njegovo telu, otkrili su da je udeo doniranih matičnih između 21 posto do 92 posto, u zavisnosti od organa. Što se smatra izuzetno visokim odnosom ćelija izraslih iz matičnih ćelija u odnosu na prethode slučajeve.

Ova činjenica posebno intrigira ako se uzme u obzir da je majmun preživeo deset dana pre nego što je eutanaziran, za razliku od prethodnih subjekata koji su imali i mali udeo ćelija donora u različitim tkivima, između 0,1 i 4,5 posto. Ali i činjenice da je on imao zelene oči i svetleće vrhove prstiju.

"Konkretno, ovaj rad bi mogao da nam pomogne kako da generišemo preciznije modele majmuna za proučavanje neuroloških bolesti, kao i za druge studije iz oblasti biomedicine," kaže reproduktivni inženjer i autor Džen Liu iz Kineske akademije nauka.

S druge strane, ovo je pokrenulo debatu o etičkom pitanju eksperimenta. 

Istraživanje bi kako tvrdi Liu, moglo da pomogne naučnicima da bolje razumeju ranu fazu diferencijacije matičnih ćelija kod primata, i da dokažu kako pluripotentne imaju sposobnost diferencijacije in vivo u sva različita tkiva koja čine telo majmuna

Studija je objavljena u časopisu Cell.

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:10
DA LI JE OVO DOKAZ DA SMO NASTALI OD MAJMUNA? Pogledajte urnebesnu reakciju ovog mangupa
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka