Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako slepi miševi komunikaciraju? Analiza njihovih grkljana otkriva neobičnu sličnost sa pevačima metal bendova

Slepi miševi vrste vodeni večernjaci i death metal pevači imaju jednu neobičnu zajedničku karakteristiku skrivenu u njihovom grlu.

 Vodeni večernjaci_1799621638.jpg Izvor: Shutterstock

Kada je u pitanju pevanje, oglašavanje većine vrsta slepih miševa možda nije na svačijoj listi "20 najboljih", ali njihovi krikovi se protežu u ogromnom frekventnom opsegu od oko 7 oktava i od 1 do 120 kiloherca, daleko izvan dometa ljudskog sluha, koji registruje frekvencije između 20Hz i 20kHz.

Slepi miševi su poznati po svojim visokofrekventnim zvucima koje koriste za eholokaciju i hvatanje plena, ali kao što smo već spomenuli, takođe ispuštaju i zvuke mnogo niže frekvencije za komunikaciju.

Vodeni večernjaci (lat. Myotis daubentonii) koriste lažne glasne žice u svom grlu kako bi proizveli zvuke niže frekvencije za komunikaciju - na isti način i istim strukturama koje dozvoljavaju death metal pevačima da proizvedu “growl” vokale.

Jonas Hakanson sa Univerziteta u Koloradu i njegove kolege izdvojili su pojedinačne izrezane grkljane i stavili ih pod mikroskop. Zatim su usmeravali vazduh kroz larinks, kako bi on izlazio iz usta slepog miša koji se oglašava. Ovaj protok vazduha je prouzrokovao vibracije struktura u larinksu i proizvodnju zvuka, što su istraživači snimili kamerom ultra velike brzine. Istraživači su istakli dve laringealne strukture odgovorne za ekstremno visoke i niske vokalne opsege slepog miša, koji obuhvata tri ili četiri oktave više od prosečnog čoveka.

Otkrili su da visokofrekventne eholokacijske zvuke proizvode tanke, prozirne vokalne membrane koje se nalaze na glasnim žicama. Oni zvuci niže frekvencije dolazili su od lažnih glasnica slepih miševa koje su dobile ime po činjenici da se kod ljudi retko koriste i nikada za govor.

Kod ljudi, ventrikularni nabori se nalaze iznad vokalnih nabora, ali nisu direktno uključeni u proizvodnju normalnih zvukova govora ili pevanja. Smatra se da pomažu u zaštiti glasnica, održavanju pritiska, a možda i u oblikovanju glasa. Međutim, u specijalizovanim oblicima vokalizacije ovi nabori su direktno uključeni u proizvodnju zvuka. Lažne glasnice aktivno koriste death metal vokalisti, kao i pevači tradicionalne mongolske muzike.

Nije sasvim jasno šta zvuci ovih šišmiša znače. Istraživači su uhvatili još devet slepih miševa i snimili ih kako se oglašavaju. Samo tri slepa miša su režala: kada su ili vraćeni u sklonište nakon merenja, ili kada ih je čovek pomilovao. Ovo bi mogao biti trag o svrsi režanja, kažu istraživači.

"Neki deluju agresivno, neki mogu biti izraz ljutnje, a neki mogu imati sasvim drugačiju funkciju", kaže biolog Lase Jakobsen sa Univerziteta Južne Danske. Ali, dodao je, "još ne znamo".

Još uvek nije razvijen dovoljan broj tehnika koje bi mogle da doprinesu daljem istraživanju u ovom smeru. Ipak, podaci koji su do sada sakupljeni, već otkrivaju mnogo toga o raznolikim načinima komunikacije između slepih miševa, a dalja istraživanja zavise od budućih generacija biologa koji se ovom temom budu bavili.

Za sada je rešena samo jedna od mnogih misterija prirode.

Uključite zvuk:

Autorka: Tara Jovanović  / Simbioza

Izvori:

https://www.livescience.com/death-metal-bats
https://www.iflscience.com/bats-use-death-metal-growls-to-communicate-66432
https://www.sciencealert.com/bats-growl-at-each-other-like-death-metal-singers-and-its-probably-not-out-of-love

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:09
Nikolina Ristović spasila je šišmiša
Izvor: Instagram
Izvor: Instagram

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka