Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je moguće da nas muče i tokom zimskih noći? Postoje komarci koji mogu da prežive i na jako niskim temperaturama

Iako većina na temperaturama manjim od 10 stepeni Celzijusovih postaje usporena i ne može još dugo da funkcioniše, postoje određene vrste koje su razvile zanimljive taktike preživljavnaja tokom zime.

 Snežni komarci_244690354.jpg Izvor: Shutterstock

Komarci su hladnokrvna stvorenja, što znači da se njihova telesna temperatura menja sa okolinom. Kako temperature padaju, oni postaju manje aktivni i mogu uginuti ako je temperatura preniska. Međutim, određene vrste komaraca su se prilagodile da prežive u područjima sa dosta hladnijom klimom, kao što je Arktik.

Te vrste su razvile posebne adaptacije za preživljavanje u ekstremnim uslovima.

Na primer, neke vrste komaraca će koristiti neku vrstu antifriza u svojoj krvi da bi izdržale niže temperature. Ta supstanca im pomaže da prežive temperature čak i do minus 50 Celzijusa.

Druge vrste komaraca mogu hibernirati tokom zimskih meseci. Tako nekada mogu da prežive i vrlo niske temperature i onda se aktiviraju na proleće kada temperature počnu da rastu.

Dok pojedini preživljavaju tako što se tokom hladnih perioda sklanjaju na tople lokacije. Mogu naći sklonište u kućama, štalama ili čak ispod kamenja gde su temperature umerenije.

Međutim, kada temperatura padne ispod 10 stepeni Celzijusa, većina komaraca postaje uspavana i usporena, a ako temperatura padne ispod sedam stepeni, i to potraje neko vreme, dolazi do njihove smrti.

Osim povoljne temperature, komarcima je potrebno dovoljno vlage da bi preživeli, a smeta im i vetar, posebno onaj hladan. Ukoliko u svojoj misiji pronalaženja skloništa ne uspeju, umiru, ostavljajući za sobom jajašca koja čekaju toplije dane da se izlegu i da daju novu generaciju.

Plantažer kao istraživač

Teško je poverovati da ova stvorenja krhkog izgleda mogu da prežive niske temperature. Džej Tarner Brejkli, koji je posedovao plantažu brusnica u Nju Džerziju, još početkom 20. veka je proučavao ponašanje komaraca na hladnoći.

Prema rečima entomologa Džona B. Smita, "gazio je po močvarama i tokom nevremena i snega, oluja i kiša, kako bi prikupljao uzorke i posmatrao ih, nakon čega ih je slao entomolozima koji su te nalaze razvrstavali po katalozima i objavljivali izveštaje na osnovu njegovih podataka".

Tako je otkrio i novu vrstu sa jedinstvenom strategijom preživljavanja, ali je takođe pronašao i opisao stotine običnih odraslih komaraca koji hiberniraju, i ostaju živi i zdravi usred zime u Nju Džerziju.

On je prvi shvatio da su komarci da bi preživeli hladnoću, tokom ulaska u hibernaciju zauzimaju položaj koji je nazvao "čučanj u hibernaciji" - što znači da su maksimalno savijali noge i privijali telo blizu površine na kojoj su se nalazili. Oni na ovaj način najverovatnije pokušavaju da apsorbuju toplotu sa površine na kojoj se nalaze, jer su hladnokrvna stvorenja.

S druge strane, kako im ljudska krv u takvim uslovima nije lako dostupna, oni u jesen prelaze na hranu sa više šećera - kao što je trulo voće - i u tom periodu mogu udvostručiti svoju težinu. 

"Snežni komarci", kojih ima nekoliko različitih vrsta, ne hiberniraju, već se oslanjaju na različite tehnike preživljavanja. Od kojih je svakako najintersantniji Vieomiiia smithii, koji provodi zimu smrznut u ledu u listovima biljke. Ovi komarci su takođe jedni od retkih koji ne ujedaju ni ljude, ni životinje.

Izvor: RTS

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:04
Nevreme sprečava uništavanje zaraženih komaraca!
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka