Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tilikum je stekao zloglasu reputaciju usmrtivši troje! Da li orke - i u kojim situacijama napadaju ljude?

Uočeno je da se orke prema ljudima različito ponašaju u zatočeništvu i u divljini, a evo koliko puta - i u kojim okolnostima - su napale ljude.

 Orka napad na ljude_2180393413.jpg Izvor: Shutterstock

Ekspedicija po imenu tera Nova, kapetana Roberta Falkona Skota iz 1911. godine, imala je za cilj da istraži do tada nepoznati Antarkik. Iako se tragično završila - njega i tim je prilikom povratka 1912. godine uhvatila snažna mećava, kroz koju nisu mogli da se probiju - ona je rezultirala zanimljivim otkrićima. 

Na osnovu položaja tela u šatoru Skot je poslednji preminuo od hladnoće i usled nestašice hrane u obalasti Rosovog ledenog pojasa. Svoje poslednje dane je proveo ispisujući stranice dnevnika, što je radio tokom čitave ekspedicije. Tako je naučnicima koji su ih pronašli osam meseci nakon nesrećnog događaja, jedan pasus u kom opisuje susret sa orkama privukao pažnju na osnovu kog je formirano mišljenje o njima kao o "kitovima ubicama".  

Naime, 5. januara 19114. godine, kada je na samom početku ekspedicije njegov fotograf Herber Ponting stajao na santi leda zajedno sa psima i pokušavao da ovekoveči jatoorki, desilo se nešto po njegovom mišljenju izuzetno neobično: 

"Sledećeg trenutka cela santa pod njima i psima se podelila na fragmente", napisao je Skot u svom dnevniku. "Mogla se čuti buka 'lomljave' dok su se kitovi kretali ispod leda i udarali ga leđima."

Kako je dalje izvestio i fotograf i psi su se izvukli bez posledica, međutim, lat Orcinus orca od tada dobija zastrašujuću reputaciju koja ni danas ne jenjava, ali da li je sve baš tako i koliko su česti napadi orka - u divljini?

Da li su njihovi napadi retki ili ne?

Verovatno neočekivan podatak za većinu jeste da orke gotovo nikada nisu napale ljude u divljini, za razliku od napada zabeleženih u zatočeništvu. Pored toga, čak i kada se dogodi ovakav napad, one neposredno pre toga izdaju nedvosmisleno upozorenje. 

"Dokazano je da kitovi ubice ljuljaju ledene sante, kako bi zbacile foke sa njih i da razbijaju led odozdo", rekao je stručnja za zaštitu kitova i delfina Erih Hojt. "Mislim da je to njihovo uobičajeno ponašanje u tokom lova, ali on ne podrazumeva i lov na ljude."

Takođe dodaje da je ono što je kapetan Skot zabeležio najverovatnije bila greška, tj da su pse i ljude zamenile za foke. Kao najbolji primer da one nisu imale nameru da love ljude, jeste činjenica da je jedini napad u divljini sa smrtnim ishodom zabeležen samo 1950-ih u istočnom kanadskom Arktiku: starešine Inuita su istraživačima prepričale situaciju mladića koji je ignorisao njihove savete i otišao da posmatra zarobljene orke isod tankog leda - kroz koji je propao, a one ga pojele jer nisu imale drugi izvor hrane.

Kada su njihovi napadi u zarobljeništvu u pitanju, situacija je drugačija. Tokom prethodnih nekoliko decenija zabeleženo je nekoliko takvih slučajeva, a najviše se isticala orka Tilikum, koja je usmrtila tri osobe - ovo ponašanje je najverovatnije bilo uzrokovano životom u skučenom prostoru. Što je još jedan dokaz da ove izuzetno inteligentne životinje ne treba držati u bazenima, pogotovo ne zarad profita i zabave ljudi. 

Možda će vas interesovti i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:18
UZNEMIRUJUĆI PRIZOR SA BAZENA! Trener nestao pod vodom kada ga je KIT UBICA zgrabio! (VIDEO)
Izvor: Amtv
Izvor: Amtv

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka