Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko životinja je živelo na planeti Zemlji do sada? Naučnici su smislili formulu kako da dođu do približnog broja

Da li ste se ikada zapitali koliko životinja je do sada živelo na našoj planeti?

 Koliko životinja je postojala na Zemlji_1658567176.jpg Izvor: Shutterstock

Broj poznatih životinjskih vrsta iznosi negde oko 7,7 miliona. On se konstantno menja , delimično iz razloga što se dosta vrsta nalazi na ivici izumiranja, ali i zato što naučnici svake godine opišu još između 14.000 i 18.000 novih vrsta. Ali da bi se došlo do ukupnog broja vrsta koje su hodale našom planetom, prema rečima naučnika: moraju da se iskoriste podaci iz fosilnig zapisa. 

Kako se život na Zemlji pojavio pre više od 3,7 milijardi godina, prvi organizmi su bili izuzetno jednostavni i prosti. Da bi se pojavio višećelijski život, moralo je da prođe makar još 1,4 milijarde godina, a tek pre 800 miliona godina životinje se evoluirale u nešto slično onome kakvim ih danas na prvi pomen zamišljamo. 

Veliki broj tih životinja nikada nije uspeo da opstane i ostane zapisan u fosilnim ostacima. Meka tkiva i delovi tela, vrlo brzo propadaju. Pored toga, kako se ploče na našoj planeti konstantno pomeraju i remete slojeve u kojima se nalaze kosti davno izumrlih životinja, dobar deo i ovih dokaza je nepovratno uništen. 

"Standardna procena je da je 99,9 odsto vrsta koje su ikada živele izumrlo," rekao je dr Dejvid Jablonski sa Univerziteta u Čikagu.

Broj je svakako neverovatno velik, posebno ako se uzme u obzir da na planeti živi oko 130 milijardi sisara, oko 428 milijardi ptica, 3,5 triliona riba i oko 1017 insekata. Ukoliko se pretpostavi da je raznovrsnost životinja bila relativno stabilna tokom istorije, onda možemo napraviti projekcije koristeći proporcije na osnovu trenutnog broja postojećih vrsta i prethodno pomenute pretpostavke da je izumrlo 99,9 posto.

Ako na Zemlji postoji 3,85 miliona vrsta insekata trenutno, to odgovara broju od 385 miliona u prošlosti - a 385 miliona puta 1017 (trenutan broj insekata) je 3.85 x 1027insekata. Stoga ukoliko uzmemo u obzir sve člankonošce, beskičmenjake i kičmenjake, i ponovimo jednačinu uzetu u obzir u prethodnom slučaju, dolazimo do ukupnog broja od 4,5 x 1027 životinja.

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

06:09
Kako se životinje rashlađuju u zoološkom vrtu?
Izvor: Kineska medijska grupacija
Izvor: Kineska medijska grupacija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka