Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Velike bele ajkule kod obala Južne Afrike su misteriozno nestale - a naučnici sada znaju i gde

Često se govori da su velike bele ajkule neki od najvećih predatora koji postoje na našoj planeti, ali čak i za važi ona stara: "Uvek postoji veća riba".

 Velika bela ajkula_527063518.jpg Izvor: Shutterstock

Priča o orkama koje napadaju velike bele ajkule blizu obala Južne Afrike od pre godinu dana je brzinom munje obišla svet. Neobična priča je mnogima privukla pažnju, od laika do ljubitelja podvodnog sveta i na kraju naučnika. 

Sve je počelo nakon što je lokalno stanovništvo mesecima nalazilo leševe velikih belih ajkula na plažama u okolini Kejptauna. Potom su se u čitavu stvar uključili i naučnici, ali i ekipe Discovery-a, koje su neobične napade dokumentovale svojim kamerama. Ubrzo je postalo jasno da do ovoga dolazi jer orke love ajkule da bi se "počastile" njihovim masnim i nutritivnim jetrama. 

Međutim, kako su meseci prolazili naučnici i ribari su prijavljivali sve manji broj viđanja velikih belih ajkula.

Misteriozan masovni nestanak 

Velike bele ajkule su do skora bile uobičajeni stanovnici voda kod obala Južne Afrike, zbog velikih populacija foka koje su glavni izvor hrane ovog predatora. Međutim, njihov broj je u poslednjih par godina počeo drastično da opada, a nekadašnja populacija od 900 ajkula je sada misteriozno nestala. 

Naučnci su se zapitali: gde su i zašto otišle?

"Opadanje broja velikih belih ajkula bilo je tako dramatično, tako brzo, tako nezabeležno da je mnogo teorija počelo da kruži o uzroku", rekla je ekolog Mišel Džuel iz Muzeja državnog univerziteta u Mičigenu.

Mnogi su bili zabrinuti da je prekomerni lov belaca, kao i njihovog plena doveo do ovog nestanka. Međutim, nova studija objavljena u časopisu Ecological Indicators, sada otkiva da one nisu nestale - već da se kriju. 

Tragom izveštaja lokalaca i ribara, naučnici su se uputili ka zalivu Algoa i obalama Kvazulu-Natal. Tamo su shvatili da se krije velika populacija velikih belih ajkula, koja je nekada živela oko Kejptauna. Kroz proces eliminacije, oni su shvatili da pored napada orki, jedan od razloga premeštanja jeste i opadanje plena u oblastima gde su prethodno živele. 

Ovo ponašanje nije izuzetak, a "beg pred orkama" je primećen i u Severnoj Americi, na ostrvu Faralon. Što još jednom potvrđuje onu staru izreku "Uvek postoji veća riba".

"Indirektni efekat predatorstva (ili straha od predatorstva) duboko utiče na ponašanje životinja", zaključak je studije.

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:12
Ajkula u Herceg Novom
Izvor: Opština Herceg Novi
Izvor: Opština Herceg Novi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka