Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dragulj mangrovih šuma: U krošnjama drveća otkrivena jedina poznata vrsta tarantule električno plave boje

Da li ste znali da je plava boja izuzetno retka u prirodi? Jedna vrsta pauka iz mangrovih šuma je zbog ovoga privukla pažnju naučnika.

 Električno plava tarantula_2179679305.jpg Izvor: Shutterstock

Nijanse između boje neba i mora, izgleda da priroda favorizuje plavo, baš kao i mi ljudi.

Ipak, ova boja je retka u prirodi - posebno ne u "plavo-ljubičastoj nijansi koja podseća na boju elektičnih iskri", kako je istraživački tim opisao novu vrstu tarantule otkrivenu u južnim delovima Tajlanda. Pauk, koji može da dostigne i do 7,5 cm u dužinu, ima šarene neonske pruge na nogama, leđima i ustima.

Nazvan Chilobrachys natanicharum, već je bio poznat u prodavnicama kućnih ljubimaca kao električno plava tarantula, ali nedavna studija objavljena u časopisu Zookeys konačno ga je potvrdila da je reč o jedinstvenoj vrsti.

Od 900 poznatih vrsta tarantule, samo oko četiri posto ima neku nijansu plave boje, kaže Sara Dž. Kariko, evolucioni biolog sa Univerziteta Harvard.

Iako u većini slučajeva pigmenti uzrokuju druge boje kod životinja, kao što su crvena i žuta, proces je drugačiji sa plavom. Kada ih pogodi svetlost, nanostrukture u ćelijama reflektuju plavu boju nazad u naše oči, kaže Kariko, koja nije bila uključena u novu studiju.

Takve strukturne boje često stvaraju iridescenciju, kaže Ling Li, vanredni profesor na Virdžinija Tehu koji sarađuje sa Kariko u proučavanju boja pauka.

"Baš kao i kod paunovog pera. Ako promenite ugao, boja će se malo promeniti", dok se boje nastale od pigmenta ne menjaju sa uglom vašeg pogleda.

Retko otkriće u šumi

Tarantula je takođe prva svoje vrste otkrivena u šumi mangrova na Tajlandu, kaže putem e-pošte vođa studije Narin Čompuhuang, biljni patolog sa Univerziteta Khon Kaen na Tajlandu.

Za ovu studiju, Čomphuhuang i kolege su krenuli u ekspediciju u mangrove šume u provinciji Fang-Na, istražujući noću u vlažnoj, blatnjavoj vegetaciji u potrazi za najmanjim znakom tarantule: mrežama poput pokrivača koji prekrivaju njenu jazbinu.

U ovom slučaju, tim je uočio plavu tarantulu u šupljini drveta, te su morali da se popnu visoko da bi izvukli životinju. Druga ekspedicija je otkrila da pauk ima svoj poseban ekosistem i da živi na zimzelenom drveću. 

"Iznenađeni smo otkrićem kako mogu da žive i u planinskim zimzelenim šumama. Ova neverovatna adaptacija pauka je fascinantna."

U laboratoriji, naučnici su uporedili DNK i fizičke karakteristike tarantule sa sličnim vrstama i istakli ključne razlike, uključujući njihovu boju.

Ime tarantule, C. natanicharum, odnosi se na Natakorn Čangreva i Nikada Čangreva, rukovodioce u tajlandskoj kompaniji za razvoj nekretnina, koja je pobedila na aukciji nadmetanja za ime. Prihod će ići za podršku zdravstva i obrazovanja Lahua, starosedelačke grupe na jugu Tajlanda.

Zašto tako intezivna plava?

Pretpostavka je da je neki predak tarantule imao nešto plave boje ili je mogao da proizvede plave nanostrukture, kaže Sebastijan Ečeveri, nezavisni arahnolog i istraživač sa sedištem u Pitsburgu.

Ečeveri ukazuje na studiju iz 2020. koja je dokazala da su zelena i plava evoluirala više puta nezavisno kod tarantula, sugerišući da ove boje zauzimaju ključnu ulogu u njihovim životima.

Kao opšte pravilo, kod mnogih životinja evolucija ode u tom smeru da obično imaju svetle boje kako bi upozorile predatore, kamuflirale se ili privukle partnere.

Na primer, moguće je da boja novootkrivene tarantule ima ulogu u parenju, kaže Kariko, pošto veliki pauci imaju rituale udvaranja.

Tarantulama nedostaje oštar vid u boji, a sa ovom plavom, "dolazi se do zaključka kako je zgodna jer može svako da je uoči", kaže Ečeveri.

Na primer, plava na dodacima ispred tarantulinih usta može da odvati predatore tako što im poručuje: "Pogledaj me! Imam velike očnjake!"

Bez obzira na razlog, nova vrsta tarantule će verovatno i dalje biti omiljena.

"Nas ljude zaista privlače retke, sjajne boje“, kaže Ečeveri, "pa nam te vrste ostanu utisnute u sećanju."

Članak je originalno objavljen na američkom sajtu National Geographic-a. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:08
HOTEL ZA INSEKTE: Bubamare, pčele, pauci dobili mesto za preživljavanje (KURIR TV)
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka