Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šire se Evropom! Nanose bolan ubod i oštećuju useve: Viđeni su u Španiji i Finskoj, a sada su potvrđeni i na Siciliji

Ovi insekti mogu da budu agresivni kada su uznemireni i nanose bolan ubod, ali mogu i da oštete useve i lokalne ekosisteme.

 Crveni vatreni mrav Izvor: Shutterstock

CRVENI vatreni mrav, jedna od najinvazivnijih vrsta na svetu, pronađen je u Evropi, pokazuje nova studija. Ovaj uvezeni mrav, naučnog imena Solenopsis invicta, poreklom je iz Južne Amerike, ali se tokom prošlog veka proširio na veći deo Sjedinjenih Američkih Država, Meksika, Kariba, Kine i Australije.

Ovi insekti mogu da budu agresivni kada su uznemireni i nanose bolan ubod koji iritira kožu i može da izazove alergijske reakcije. Mrav može takođe da ošteti useve i lokalne ekosisteme, piše CNN, a prenosi Index.hr.

Nađeni na Siciliji

Istraživači su objavili da su identifikovali 88 gnezda crvenih vatrenih mrava raspoređenih na pet hektara u blizini grada Sirakuze na Siciliji u Italiji.

"Solenopsis invicta jedna je od najgorih invazivnih vrsta. Može da se širi alarmantno brzo. Otkrivanje ove vrste u Italiji bilo je veliko iznenađenje, ali znali smo da će ovaj dan doći", rekao je glavni autor studije Matija Menčeti, istraživač na Institutu za evolucionu biologiju u Španiji.

Iako su crveni vatreni mravi otkriveni u uvezenim proizvodima u Španiji, Finskoj i Holandiji, ovakva kolonija nikada pre nije potvrđena, naglasili su autori.

Nejasno je kako su stigli tamo

Kolonije su pronađene u predgrađu Sirakuze. Nejasno je kako i kada su vatreni mravi stigli tamo. Istraživači smatraju da su instekti stigli na neku tranzitnu tačku s puno ljudske aktivnosti, kao što je gradska luka. Meštani su dojavili naučnicima da je broj uboda mrava porastao od 2019. godine.

Studija je pokazala da je vetar mogao da prenese leteće kraljice mrava s područja severozapadno od Sirakuze, gde se nalazi trgovačka luka.

Genetska analiza mrava otkrila je da su se najverovatnije proširili iz Sjedinjenih Država ili Kine, gde je Solenopsis invicta takođe invazivna vrsta. Mravi bi uskoro mogli da se prošire po čitavoj Evropi, upozoravaju istraživači, jer oko sedam odsto kontinenta - uključujući velika urbana područja poput Barselone, Rima, Londona i Pariza - ima klimu koja odgovara ovoj vrsti, pokazuju modeli koje su izradili autori studije.

Studija je objavljena u ponedjeljak u naučnom časopisu Current Biology.

Invazivne vrste koštaju svet najmanje 423 milijarde dolara svake godine jer dovode do izumiranja biljaka i životinja, prete sigurnosti hrane i pogoršavaju ekološke katastrofe širom sveta.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka