Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko živi najkraće u životinjskom svetu? Postoje unazad 350 miliona godina i mogu se videti u Srbiji kad 'cveta' Tisa

Ovaj insekt kao odrsla jedinka ima najkraći zabeleženi životni vek u životinjskom carstvu.

 Cvetanje Tise_1752431246.jpg Izvor: Shutterstock

Verovatno je većina čula da "leptiri žive jedan dan". Iako je nauka do sada dokazala da postoje određene vrste koje mogu živeti jedan dan - to se ne odnosi na sve. Pa tako leptir monarh može da poživi i do 8 meseci. Ali ovo onda dovodi u pitanje, koja životinja živi najkraće?

Rok trajanja od 5 minuta do 24 časa

Pre svega treba istaći da naučnici kada daju odgovor na ovo pitanje, napominju kako je konačan odgovor nemoguće dati. Ali to je sve iz razloga što postoji još mnogo neoktrivenih i dovoljno neistraženih vrsta, stoga, uvek postoji mogućnost da tamo negde na jugu Patagonije ili možda na Kamčatki postoji neki organizam koji je "pobednik" u ovoj kategoriji. 

Paleontolozi veruju da se ova grupa insekata prvi put pojavila pre oko 350 miliona godina, i da se od tada nije mnogo menjala.

Ipak, na osnovu onoga što je poznato, a prema tvrdnjama Portala biološke raznovrsnosti Odeljenja za prirodne resurse Džordžije vodeni cvetovi imaju najkraći životni vek kao odrasle jedinke. Ovi vodeni insekti se smatraju najstarijim i najosnovnijim krilatim insektima, koji žive u blizini močvara i bara. S tim što njihov larveni život traje oko 2 godine i odvija se ispod površine vode, odrasli život jedinke svodi na manje od 24 časa, s tim što mnogi ne požive ni duže od 5 minuta. 

Kako nemaju funkcionalna usta ili probavni sistem - žive od energetskih rezervi koje su sakupili kao larve - ovi insketi tokom parenja u fazi subimaga imaju više prostora za sićušna jajašca. Neki primerci mogu čak i da sadrže do 10.000 jaja u svom telu, a neretko su ona nalažena i u glavama ženki. Na ovaj način, vodeni cvetovi mogu maksimalno da iskoriste svoj kratak životni vek i reprodukuju se. 

Kada su kičmenjaci u pitanju, najkraći životni vek imaju Eviota sigillata, vrste morske ribe iz porodice Gobiidae, rasprostranjene u tropskim vodama. One naseljavaju koralne grebenove i za to vreme požive najduže 59 dana, od čega ne više od dve nedelje kao odrasle jedinke. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:22
ZAŠTO ŽIVOTINJE PRE LJUDI PREDOSETE NEPOGODU? Dr Vikelski: Ove vrste su najsenzibilnije kad je reč o ZEMLJOTRESIMA
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka