Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rešena misterija 'Vrta hobotnica': Postoji poseban razlog zbog kog ženke hobotnica ovde dolaze da se gnezde i pare

Blizu kalifornijske obale nalazi se mesto kom su naučnici dali ime "Vrt hobotnica", razlog je jednostavan: tu se nalazi njihova najveća koncentracija.

 Vrt hobotnica Izvor: Youtube printscreen / Nat Geo WILD

2018. istraživači iz Nacionalnog morskog utočišta u zalivu Monterej i Nautilus Live primetili su hiljade hobotnica koje se gnezde na dubokom morskom dnu pored obale centralne Kalifornije. Ovo otkriće, nazvano "Vrt hobotnica", zaokupilo je radoznalost miliona ljudi širom sveta, uključujući i naučnike sa Instituta za istraživanje u ​​zalivu Monterej koji su rešili da saznaju zašto im je spomenuta lokacija tako privlačna.

Prirodni inkubator

Nakon 14 zarona vozila na daljinsko upravljanje, istraživački tim je otkrio zašto toliko hobotnica privlači ova lokacija - da se pare i gnezde. U ovom mrestilištu toplota iz termalnih izvora ubrzava razvoj jaja hobotnice. Naučnici tvrde da je ovo otkriće izuzetno interesantno jer se ispostavilo da kraći period inkubacije povećava šanse za preživljavanje novorođenčadi.

Naime, temperatura vode tu dostiže skoro 11ºC, što je znatno toplije od temperature okoline od 1,6ºC. Hobotnice su hladnokrvne životinje, a niske temperature usporavaju njihov metabolizam i brzinu embrionalnog razvoja. Na temperaturama blizu tačke smrzavanja, očekivano je da će jajima hobotnice trebati pet do osam godina da se izlegu. Međutim, ona su se u "Vrtu" izlegla za manje od dve godine zbog toplote iz okolnih izvora.

Život u blizini ugašenog vulkana

"Vrt hobotnica" nalazi se na dubini od 3.200 metara, u blizini podnožja Dejvidson Simaunta - ugašenog podvodnog vulkana jugozapadno od Montereja u Kaliforniji. Lokalitet vrvi od Muusoctopus robustus-a, vrste hobotnica koju su istraživači nazvali bisernom jer iz daljine izgledaju kao biseri na morskom dnu.

Poput većine glavonožaca, biserne hobotnice umiru nakon razmnožavanja. Mrtve hobotnice u "Vrtu" predstavljaju gozbu za druge vrste. Stoga, pored ženki koje se gnezde živi raznovrsna zajednica beskičmenjaka koja ima koristi od neizleženih jaja, ranjivih mladih ili mrtvih odraslih hobotnica.

Mesto je sada zaštićeno kao deo Nacionalnog morskog utočišta u zalivu Monterej jer klimatske promene, ribolov i rudarstvo ugrožavaju njegov opstanak. 

Rezultati istraživanja su objavljeni u Science Advances.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka