Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koja zmija otrovnica ima najduže očnjake? Ljutica brzih refleksa, koje se neke životinje toliko plaše - da 'liče' na nju

Retko napada ljude, ali koliko je se druge životinje plaše govori podatak da su neke od njih razvile sposobnost da izgledaju i šište slično kao ona.

 Gabonska ljutica_1181567797.jpg Izvor: Shutterstock

Njeno telo je išarano smeđim, crnim, sivim i šarama ružičaste boje. Dok vijuga kroz opalo lišće ona ostaje skroz neprimetna, ali to nije njena jedina prednost. Pored toga što može da teži do 20 kg i da dostigne 1,8 m, ona ima iznenađujuće brze reflekse i očnjake duge 5 cm, koji sadrže otrov hemotoksin. Drugim rečima, njen napad je u najvećem broju slučajeva za stvorenja iz tropskih šuma ekvatorijalne Afrike smrtonosan. 

Dugo se u naučnim krugovima raspravljalo zašto je gabonska ljutica lat. Bitis gabonica, razvila ovako dugačke zube kroz koje ubrizgava svoj otrov u telo žrtve. Danas nema nekog konkretnog konsenzusa oko ovog pitanja, ali treba spomenuti da njeni očnjaci ubrizgaju do 2.400 mg suvog i 9,7 ml vlažnog otrova. Procene su da je 100 mg njenog suvog otrova dovoljno da ubije čoveka.

Možda ovaj podatak zvuči zastrašujuće, ali istina je da iako ona može u teoriji da ubije preko 20 ljudi - retko napada ljude. Štaviše smatraju se neagresivnom vrstom. Kako većinu dana spava i ima spor metabolizam, zahvaljujući kom može da preživi i do 18 meseci bez hrane, ona obično šišti ukoliko se neki čovek nađe u njenoj blizini i daje upozorenje. 

Međutim, kada su majmuni i druge živoinje Centralne, Istočne i Zapadne Afrike u pitanju situacija je skroz drugačija. Primećeno je da su majmuni u stanju pripravnosti ukoliko se neka od ovih ljutica nalazi u njihovoj blizini, beleženi su i slučajevi kada je ubijala neke od njih - iako nije mogla da ih proguta. Tu je i primer, džinovske žabe iz Konga koja imitira njen zvuk i izgled, kako bi izbegla da se nađe na njenom meniju. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:07
Zmija ispod haube na tehničkom pregledu
Izvor: Tiktok/drinamedia
Izvor: Tiktok/drinamedia

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka