Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mit o "Velikoj nemani" u Savskom jezeru zapravo nije mit, ali ni neman nije strašna kao što zvuči

Svake godine s početka letnje sezone susrećemo se sa raznim zastrašujućim naslovima u novinama o velikoj nemani u Savskom jezeru.

 Som u Adi Izvor: Nikola Doder

Kao što stara izreka jednog filozofa kaže: "Ne plašimo se nepoznatog, već onoga što mislimo o nepoznatom."

Ovaj tekst namenjen je svima onima koji žele da znaju istinu o načinu života somova u Savskom jezeru, njihovoj ishrani, razmnožavanju i realnoj opasnosti po ljude. Pored osnovnih bioloških podataka, podelićemo sa vama i iskustva ronilaca iz kluba S.D.T. Svet Ronjenja koji se svakodnevno susreću sa ovom i mnogim drugim životinjama u vodi Ade Ciganlije.

Šta su somovi i šta sve znamo o njima?

U vodama Srbije postoji samo jedna vrsta soma Silurus glanis (iz reda Siluriformes) koji pripada velikoj grupi kičmenjaka u okviru klase riba sa koštanim skeletom (Osteichthyes).

Autohtona je vrsta, odnosno vrsta koja prirodno živi na našim prostorima kao i na području centralne i istočne Evrope. Jedna je od najvećih slatkovodnih riba Evrope, može dostići izuzetne veličine i do 3 metra i 100 kilograma, a zabeleženi su čak i primerci od 250 kilograma.

Da se ne bismo držali samo biologije, evo i šta su nam rekli ronioci iz kluba S.D.T. Svet ronjenja…

Po rečima instruktorke ronjenja Ivane Orlović Kranjc u Adi je davno zabeležen primerak veličine preko dva metra, ali on je odavno uginuo. Njegova starost se ogledala u sporom kretanju kroz vodu, zbog čega Ivana smatra da on sigurno nije bio opasnost za kupače."

"Ada je veoma pitomo mesto, dom raznih slatkovodnih vrsta. Na kopnu, kao i pod vodom važi poštovanje pravila doma u koji ulazimo. Ukoliko se držimo toga, sigurno će nas ceniti kao dobre goste", kaže.

Zahvaljujući slikama fotografa Nikole Dodera iz kluba S.D.T. Svet Ronjenja možemo videti i da je to istina. Na njegovoj fotografiji som, potpuno miran, pozira zajedno sa potpisnikom ovog teksta.

 Som u Adi Izvor: Nikola Doder

"Godinama slikam somove u Adi, nikada nisam imao ni jednu neprijatnu situaciju kao ni pokušaj napada. Iako je sezona mresta, mirni su i dozvoljavaju da im se priđe veoma blizu, što se vidi i na slici. Kada im postane dosta druženja, jednostavno odu", kaže fotograf Nikola Doder.

Čime se hrane?

Somovi su predatori koji love noću. Karnivori su, hrane se ribom, vodozemcima, a veći primerci i vodenim pticama ili sitnijim sisarima. Dakle, ljudi im nisu na meniju, ali oni nama itekako jesu. Širom Evrope postoje akvakulture koje se bave uzgajanjem ovih vrsta. Skorija istraživanja pokazuju da poseduju znatne količine zdravih masti koje osim dobre nutritivne vrednosti mogu pozitivno uticati i na kardiovaskularni sistem. Sigurno ste već i čuli o benefitima ulja iz ribljeg mehura...

Kako se razmnožavaju?

Sezona mresta je od maja do jula. Mužjaci prave udubljenja u podlozi na koju ženka polaže ikru nakon čega ih mužjak preliva tečnošću koja sadrži spermatozoide. Nakon toga dolazi do oplođenja.

"Primetio sam da se jedan som nalazio na istom mestu tokom nedelju dana, pa sam odlučio da iskoristim priliku i napavim nekoliko fotografija dok znam gde je tačno. Inače ih nije tako lako naći u jezeru", kaže fotograf Nikola Doder.

Ispostavilo se da se na njegovim slikama vidi upravo to udubljenje koje je som napravio za svoju "dragu" i njihove potomke.

 Som u Adi2.jpg Izvor: Janez Kranjc

Nakon susreta sa roniocima, ideja o prljavoj i muljavoj vodi Ade Ciganlije potpuno je srušena. Instruktor Janez Kranjc podelio je i video o podvodnom svetu Ade Ciganlije na kojem je zabeležio kako se podvodni svet menja tokom godišnjih doba.

Još fotografija pogledajte u galeriji:

Pripremili: Jelena Dragović, Nikola Doder i Janez Kranjc

Možda će vas zanimati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rupčine city

Vidjao sam ribice u Adi, ali nisam ni sanjao da postoje ovoliki somovi. Ovo mi je baš iznenadjenje. Svakako me teši to što su više fotogenični nego agresivni. Odličan tekst.

Najnovije

Priroda

Nauka