Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto nilski konji ispuštaju 'krvavi znoj'? Debatu je pokrenuo Plinije Stariji, a odgovor su dali moderni naučnici

Već vekovima se vode debate na temu: Zašto nilski konji ispuštanju tzv. "krvavi znoj"? Moderni naučnici su otkrili šta se krije iza ove pojave.

 Nilski konj_1877532985.jpg Izvor: Shutterstock

Neobičnost je među prvima zabeležio u svom delu Naturalis historia,rimski pisac i naučnik, Plinije Stariji. Međutim, on je ovo objašnjavao time da su se nilski konji tokom izležavanja na oštrim trskama na obalama reka i močvara povređivali kako bi se rešila otoka izazvanih viškom krvi u njihovim telima. 

Ideja je vekovima opstala u kolektivnoj mašti, čak i među prirodnjacima.

"Prirodnjaci tvrde da je izumitelj flebotomije bio nilski konj […] kada se oseti težak zbog prevelike količine krvi u svom telu, on ulazi u trsku ili na neko drugo slično mesto i vođen prirodnim instinktom se samopovređuje i pušta krv, sve dok se ne oseti bolje [...]" napisao je bolonjski hirurg da Macerata u jednom svom tekstu objavljenom u 17. veku.

O čemu je ovde zapravo reč?

Ideja da neka životinja ispušta sebi krv nije baš logična sa biološke tačke gledišta, ali, izgleda da nije pogrešna ni tvrdnja kako ova stvorenja "ispuštaju" ružičastu supstancu. Moderne biolozi su godinama proučavali ovu neobičnu karakteristiku i otkrili da nije u pitanju krv - već viskozna supstanca koju ove životinje luče kroz potkožne žlezde. Ova sposobnost im s jedne strane, pomaže u zaštiti kože od sunca, dok ih s druge, štiti od bakterija. 

Žlezde se nalaze uglavnom oko glave i vrata nilskih konja, a supstanca koja iz njih curi je sačinjena od lipida i crvenih pigmenata koji doprinose krvavom izgledu. I to u stresnim trenucima ili prilikom velike uzbuđenosti, npr. kada se udvaraju ili se bore oko teritorije. 

Jedna studija objavljena pre par godina u časopisu Nature, je između ostalog otkrila da je supstanca efikasan antiseptik protiv bakterije Klebsiella pneumoniae, odgovorne za upalu plućai Pseudomonas aeruginosa, oportunističkog mikroorganizma koji koristi prednost oslabljenog organizma.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka