Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li su krokodili nasledili ovu osobinu od dinosaurusa? Zabeležen prvi slučaj 'devičanskog rođenja' kod krokodila

Naučnici tvrde da su zabeležili prvi slučaj "devičanskog rođenja" kod krokodila, u jednom Parku reptila na Kostariki.

 Američki krokodil_238066633.jpg Izvor: Shutterstock

Jedna ženka američkog krokodila - lat. Crocodilus acutus, koja je 16 godina sama živela u ograđenom prostoru jednog kostarikanskog Parka reptila, iznenadila je zaposlene. I to tako što su jednog jutra u njenom "domu" naišli na 14 jaja - nakon čega su posumnjali da upravo prisustvuju otkriću prvog slučaja fakultativne partogeneze kod krokodila

Fenomena koji podrazumeva embrionalno razviće iz neoplođene jajne ćelije, a ranije je zabeležen kod nekih vrsta riba, zmija, guštera i ptica. Drugim rečima, vrsta koje bi se inače seksualnim putem razmnožavale, se u određenim uslovima reprodukuju aseksualnim putem.

Da bi potvrdili svoje sumnje, zaposleni su kontaktirali evolucionog biologa Varena Buta sa Univerzitrta u Virdžiniji da istraži slučaj. U ovom konkretnom slučaju, prema rečima naučnika od 14 jaja polovina je bila održiva, te su ih stavili u inkubatore. Kako se oni nisu izlegli ni posle tri meseca, sami su ih otvorili. Ispostavilo se da kod 6 jajnih ćelija, sadržaj nije formiran, dok je kod jednog bio - s tim što se mladunče nikada nije izleglo. 

Daljim analizama, ispostavilo se kako se genetski zapis mladunčeta krokodila podudara sa majčnim 99.9 posto, što direktno potvrđuje da se ovde radi o prvom zabeleženom slučaju partogeneze kod krokodila. 

Zašto se ovo dešava?

Još uvek nije poznato zašto neke životinje ovo rade, ali sve ukazuje da je čitav proces na neki način povezan sa nedostatkom mužjaka i genetskom predispozicijom koja ima za cilj da pokrene određene hormonske promene. 

S druge strane, naučnicima je poznato da suprotno ovom slučaju reprodukcija partogenezom ne znači i da mladunci ne mogu doživeti punu životnu dob ili da se razmnožavaju. Ali sisari nemaju ovu mogućnost razmnožavanja, jer njihov embrion zahteva specifične gene nasleđene i od oca i od majke koji se aktiviraju ili deaktiviraju u određeno vreme.

Stoga, ono što najviše trenutno interesuje naučnike a vezano je za ovo otkirće jeste - da li ova mogućnost potiče od zajedničkih predaka gmizavaca i ptica - dinosaurusa, odnosno da li je moguće da su ženke ovih izumrlih životinja nekada davno takođe mogle da se razmnožavaju bez mužjaka. 

Varen But ističe kako su potrebna dodatna ispitivanja da bi se ovo potvrdilo. 

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Biology Letters.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka