Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kit beluge osumljičen za špijunažu se ponaša neobično i sve više se kreće ka jugu: Naučnici objašnjavaju zašto

Kit beluge je prvi put primećen tokom 2019. godine sa neobičnom opremom pričvršćenom za njegovo telo, koja je navela na pomisao da je obučavan od strane ruske vojske za špijunažu. Ipak, on je sada počeo da se ponaša neobično.

 Hvaldimir beluga_2044257650.jpg Izvor: Shutterstock

Mužjak beluge, za kog se sumnja da je star oko 14. godina je prvi put postao poznat široj javnosti u aprilu 2019. godine. On je tada primećen kod obala severne Norveške, a da sve bude čudnije na sebi je nosio pojas na kom je stajao natpis "Oprema Sankt Peterburga". Iako se ruski zvaničnici nikada nisu oglasili povodom ovog slučaja, na osnovu mesta za pričvršćivanje GoPro i druge potencijalne opreme koja se dovodi u vezu sa špijunažom, pojavile su se sumnje da je on učestovao u nekom projektu ruske vojske. 

Ono što je dodatno podgrevalo sumnje je i činjenica da se Hvladimir - kako su ga imenovali ljudi iz neprofitne organizacije OneWhale, koja se bavi njegovom zaštitom - uopšte ne boji ljudi. 

Šta se danas dešava sa Hvladimirom?

Stručnjaci iz organizacije OneWhale navode da jebeluga poslednje tri godine većinu svog vremena provela u vodama kod severne Norveške. Međutim, ona je prema navodima AFP pre četiri dana uočena kod obala Švedske nakon čega se brzo zaputila na jug. Šta je dovelo do ovoga?

"Ne znamo tačno zašto je tako ubrzao i promenio smer kretanja", rekao je za strane agencije Sebastijan Štrand, morski biolog iz organizacije OneWhale. "Najverovatnije je da su ga hormoni naterali da krene u potragu za partnerom. Međutim, kurs koji Hvaldimir trenutno održava ga brzo udaljava od prirodnog okruženja."

Ovo mišljenje proizilazi iz činjenice da većina mužjaka Delphinapterus leucas, tj. beluge dostižu seksualnu zrelost do 15. godine. S druge strane, on je za ovih nekoliko godina morao da dođe i u kontakt sa drugim pripadnicima svoje vrste, zbog čega je kao pripadnik veoma druželjubive vrste - najverovatnije poželeo da stupi u kontakt sa njima. 

Međutim, šta god da je razlog za Hvladimirovu promenu mesta stanovanja, ono što brine naučnike jeste činjenica da on ide u pogrešnom pravcu. Beluge, žive dosta severnije od oblasti u kojoj se on trenutno nalazi, poput Rusije, Grenlanda, arhipelaga Svalbard i Kanade; ali kako je proveo vreme u zatočeništvu moguće je da je "izgubio" neke od svojih prirodnih instikta. 

Švedske vlasti sada žele da uhvate Hvladimira i da ga bezbedno vrate u njegovo prirodno okruženje u Norveškoj, kako bi se tamo napravilo bezbedno utočište za njega - poput onog koje je napravljeno na Islandu za zarobljene beluge iz Kine. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka