Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li su torbari primitivniji od placentnih sisara? Naučnici imaju nove i teorije kada je ova tema u pitanju

Naučnici su se zapitali da li su torbari zaista primitivniji od pravih sisara zato što njihovi mladi imajukraći gestacijski period i nakon toga razvoj nastavljaju u torbama.

 Torbari_115607545.jpg Izvor: Shutterstock

Činjenica da se mladunci torbara rađaju nepotpuno razvijeni i da potom svoj razvoj "dovršavaju" u torbama je navela na pomisao kako su oni "primitivniji" pravih vrsta sisara

"Ispostavilo se da su torbari daleko više evoluirali u odnosu na svoje pretke, od nas", objašnjava evolucioni biolog Anjali Gosvami iz Prirodnjačkog muzeja u Velikoj Britaniji. 

O čemu je zapravo reč?

Kako bi otkrili da li je prethodno navedena tvrdnja i tačna, naučnici su uporedli razvojne faze 22 trenutno žive vrste, tako što su CT skeniranjem pratili razvoj njihovih lobanja. Ispostavio se su promene do kojih dolazi kod torbara mnogo veće i komplikovanije u poređenju sa placentnim sisarima i našim zajedničkim precima. Prema mišljenju stručnjaka, za ovo su bili potrebni veći i specijalizovaniji načini prilagođavanja od toga da se dozvoli mladuncu da jednostavno ostane duže unutra i razvije se. 

Pored toga, studija ukazuje da su se placente torbara značajno promenile u odnosu na one koje su imali naši zajednički preci - koji su imali sličnije načine razmnožavanja sa nama. 

"Način na koji se torbari razmnožavaju ne predstavlja srednji oblik između sisara koji nose jaja i placentnih sisara. To je samo drugačiji način razvoja koji su torbari samostalno razvili", zaključuje Gosvami. Ali on dodaje i kako to ne znači automatski da je bilo ko napredniji, već da je ova promena najverovatnije posledica uslova u kojima su se torbari našli. 

Prosto objašnjeno to bi izgledalo ovako: placentarni sisari imaju mnogo duži vremenski period gestacije, i ukoliko se majka i potomstvo nađu u uslovima nestašice oni zajedno umiru. U slučaju torbara, nakon kratkog gestacijskog perioda mladunci se sele u torbe majke i ukoliko dođe do nekih manje stabilnih ekoloških situacija i uticaja one mogu napustiti svoje potomstvo i na taj način preživeti. Nakon nekog vremena, pokušaće ponovo da se ostvare u ulozi roditelja.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Current Biology.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka