Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovako nešto je po prvi put zabeleženo kod ajkula: Kako čekićare izbegavaju da se smrznu na velikim dubinama?

Čekićare rade nešto nezabeleženo kod drugih vrsta ajkula prilikom ronjenja na velike dubine, kako se ne bi smrzle.

 Ajkula čekićara_1021602424.jpg Izvor: Shutterstock

Ajkule baš kao i druge ribe su ektoterme, što znači da njihovnu telesnu temperaturu određuju spoljni uslovi. Pored toga one mogu da izgube telesnu toplotu dok dišu kroz škrge na velikim dubinama, za razliku od kitova i drugih morskih sisara koji zadržavaju dah dok zaranjaju.

"Škrge su kao džinovski radijatori pričvršćeni za glavu", kaže Mark Rojer, istraživač fiziologije i ponašanja ajkula na Univerzitetu Havaja u Manoi u Honoluluu. Upravo zato, mnoge vrste ajkula - uključujući i čekićare u blizini obala Havaja, imaju tendenciju da žive u pribalnim pojasevima gde je voda zagrejana. 

Ali nova studija je pokazala da ajkule čekićare lat. Sphyrna lewini - vrsta koja se nalazi u priobalnim vodama širom tropskih krajeva - svakodnevno rone po sat vremena na dubinama od 1.000 metara.

Ako se uzme u obzir da je na ovim dubinama previše hladno za životinju koja živi praktično u tropskim uslovima, onda se postavlja pitanje: kako je ovo uopšte moguće? Da bi otkrili istinu, naučnici su za ajkule čekićare u blizini havajskog ostrva Oahu pričvrstili posebno dizajnirane instrumente i pratili njihovo kretanje i temperaturu naredne tri nedelje. 

Ispostavilo se da one na velike dubine zaranjaju u obliku slova V u stilu torpeda, ali i da im se temperatura tokom ronjenja jedva menja - u delovima gde je voda hladnija njihova telesna temperatura je pala u proseku za 2,8 stepena Celzijusovih. Što kako tvrde autori rada objavljenog u časopisu Science sugeriše kako su morale da "isključe" svoje škrge.

Ovo je prvi put da je tako nešto zabeleženo kod ajkula, a drugi istraživači se slažu da je ovo otkriće izuzetno interesantno - ali da će naučnici ipak, morati detaljnije da dokumentuju svoje tvrdnje. Što i nije nemoguće, jer za sada postoji najmanje jedan video snimak - od pre nekoliko godina, na kom se zaista i vidi da su škrge čekićare koja luta na dubinama od 1.000 m u blizini Tanzanije zatvorene, kako tvrdi Rojer. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka