Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 neobičnih stvorenja iz velikih dubina: "Ispaljuju" zaslepljujuće bleske i imaju posebne antene na glavama

Opstati u ekstremnom okruženju nije nimalo jednostavno, ali postoje stvorenja koja su ovaj posao usavršile.

 Zmaj riba-0543660659.jpg Izvor: Profimedia

Iako su velike okeanske dubine verovatno najnegostoljubivija mesta na našoj planeti, život uspeva da se održi i pronađe način da opstane čak i u ekstremnim uslovima nedostatka svetlosti i ogromnog pritiska. Jedan od tih primera je i Marijanski rov, koji se nalazi na oko 11.000 metara ispod nivoa mora.

Ovo je nekoliko jedinstvenih primera vrsta koje su navikle na život u ekstremnom okruženju.

1. Vampirske lignje

Vampyroteuthis infernalisživi u dubokim vodama umerenih i tropskih okeana, na dubinama od 600 do 900 metara, iako je sposobna da zaroni i na veće dubine. Iako možda deluje zastrašujuće, ali ova stvorenja moraju da se nose sa gorim neprijateljem od odsustva sunčeve svetlosti, a to je nedostatak kiseonika.

Vampirske lignje žive u zonama sa minimalnim količinama kiseonika, gde je zasićenost tolika da većina organizama u njima ne bi mogla da funkcioniše. Jedno od mogućih objašnjenja je najverovatnije visoka koncentracija hemoglobina, koji pomaže ovim stvorenjima iz dubina da iskoriste svaku kap kiseonika koju mogu da uhvate.

Još jedna zanimljivost vezana za ove dubokomorske glavonošce je njihova sposobnost da pobegnu od predatora. Oni to rade tako što "ispucavaju" bljesak koji omamljuje potencijalne predatore, i time stvaraju šansu da pobegnu u tamu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka