Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto kažemo da mačke imaju devet života?

Koliko života mačka zaista ima? U redovima koji slede, otkrivamo istinu koja stoji iza mita o njihovim natprirodnim veštinama preživljavanja.

 naslovna - Pro-Plan-Cat_2-981x663 (002).jpg Izvor: Promo

Uobičajena izreka koju često čujemo je da mačke imaju devet života. Ali odakle dolazi ova legenda o besmrtnosti? I zašto se mačke kaže da imaju baš devet života?

Mačka je jedan od najagilnijih, najhitrijih i najnezavisnijih kućnih ljubimaca. Konkretno, mačke mogu da izdrže padove koji bi lako ubili čoveka - što možda objašnjava odakle ideja da mačka ima devet života. U jednom slučaju, mačka kućnog ljubimca u Njujorku je preživela pad od 32 sprata sa samo lakšim povredama. Ova sposobnost preživljavanja je moguća zahvaljujući neverovatnoj anatomiji mačke.

Mačke su evoluirale tako da mogu da žive na drveću, a mnoge divlje vrste mačaka još uvek žive tako. Milioni godina padanja sa visine osiguralo je da se mačke sa tim sasvim dobro nose. Njihov impresivan "refleks ispravljanja" omogućava im da se okreću oko sebe dok padaju, da ravnomerno slete na sve četiri noge.

 Purina Pro Plan Sterilized.jpg Izvor: Promo

Mačke imaju veliku površinu tela u poređenju sa svojom težinom, što takođe pomaže u smanjenju sile njihovog sletanja. Takođe imaju veliku fleksibilnost u svojim kostima i ligamentima, što im pomaže da izdrže povrede od udaraca.

Kako da vaša mačka bude zdravija i srećnija

Pored toga što je priroda mačkama dala osobine koje je je čine "kao da ima 9 života" ono što vi možete da uradite za vašeg ljubimca kako bi bio zdraviji i srećniji jeste sterilizacija. Najbolji uzrast za sterilizaciju je oko 4 do 6 meseci starosti vaše mačke, tj. pre nego što mačka dostigne polnu zrelost. Jedna od ključnih uloga posle sterilizacije/kastracije vaše mačke jeste pravilna ishrana koja će sačuvati zdravlje vaše mačke i ona će ostati u vrhunskoj kondiciji u svakoj životnoj fazi.

Koliko je važna izbalansirana hrana koja je prolagođena stelisanim/kastriranim mačkama govori činjenica da ćete istom očuvati zdravlje urinarnog trakta i održati optimalnu telesnu težinu čime ćete pomoći očuvanju zdravlja moždanih funkcija, bubrega i digestivnog trakta. Nutritivno izbalansiranu hranu sa ekspertskom formulom koja ispunjava specifične potrebe sterilisanih/kastriranih mačaka, možete pronaći u Purina Pro Plan hrani, koja će obezbediti vrhunsku kondiciju vašeg ljubimca u svakoj životnoj dobi I produžiti životni vek.

U raznovrsnoj ponudi Purina Pro Plan hrane za sterilisane/kastrirane mačke, nalazi se suva i vlažna hrana sa različitom formulom koja je specijalno osmišljena za očuvanje zdravlja bubrega i urinarnog trakta.

 Pro Plan Steril RS Carousel2 1.jpg Izvor: Promo

Da li mačke imaju devet, sedam ili šest života?

Zanimljivo je da mit da mačke imaju više života postoji širom sveta. Međutim, nije uvek devet života – broj varira od kulture do kulture. U određenim regionima Španije veruje se da mačke imaju sedam života, na primer. U međuvremenu, neke turske i arapske legende kažu da mačke imaju šest života.

Devet se tradicionalno smatra magičnim brojem, što bi takođe moglo pomoći da se objasni zašto su mačke povezane sa devet života. U staroj Grčkoj, broj devet se odnosio na trojstvo svih trojstava i natprirodni broj koji se poziva na tradiciju i religiju. Mačke su obožavane tokom vekova, i često su smatrane magičnim stvorenjima.

 Mače se igra sa kanapom - Purina Pro Plan Izvor: Promo

Mogu li mačke zaista prevariti smrt?

Mačke imaju munjevito brze reflekse, veštine brzog donošenja odluka i izuzetnu agilnost. One su sposobne da izbegnu opasnost na prvi znak nevolje ili da nonšalantno šetaju po visokim simsovima, bez imalo straha.

Ove sposobnosti nam ponekad mogu izgledati izvanredne, čak natprirodne. Ali ideja da mačke imaju devet života nije istinitija od mita o tome da su crne mačke srećne ili nesrećne. Prema tome, mačkama je potrebna jednako briga i pažnja kao i bilo kom drugom kućnom ljubimcu.

Promo

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka