Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obavljali su video pozive sa drugim pripadnicima svoje vrste: Kako je ovo uticalo na ponašanje kod papagaja ljubimaca?

Naučnici sa Univerziteta u Glazgovu su sproveli istraživanje koje je uključivalo papagaje, tabelete i video pozive. Evo šta su otkrili.

 papagaji_1407748157.jpg Izvor: Shutterstock

Koautor dr Ilena Hirski-Daglas, sa Univerziteta u Glazgovu je otkrila da su video pozivi mnogim ljudima pomogli prilikom pandemije korona virusom. Stoga je zajedno sa svojim kolegama došla na ideju da ispita da li ista stvar može da pomogne i jednom od najzastupljenijih kućnih ljubimaca na svetu - papagajima, kada se osećaju usamljeno u kućnim uslovima. 

18 papagaja u društvenom eksperimentu

U eskeperiment su bili uključeni članovi Parrot Kindergarten onlajn edukativnog programa za papagaje kućne ljubimce i njihove vlasnike. 18 ptica je prvo naučilo da pritisne zvono, da bi potom bili obučeni da dodirnu fotografiju druge ptice na ekranu tablet uređaja uz pomoć svog vlasnika. Vremenom je obavljeno 147 namernih poziva, dok su vlasnici paralelno vodili detaljne beleške o ponašanju svojih ljubimaca, koji su imali slobodu da pozovu bilo kog pernatog prijatelja i redovno ih snimali. 

Potom su načunici pregledali sve snimke i detaljno proučili beleške i došli do zaključka da su papagaji shvatali kako su uključeni u proces društvene interakcije, ali i da se to odražavalo dalje na njihovo ponašenje. Naime, neke od ptica su vremenom postale veoma popularne i bile su češći izbor prilikom poziva, od drugih. 

"Bio sam prilično iznenađen rasponom različitih ponašanja", rekla je Hirski-Daglas. "Neki su pevali, igrali i trčali, dok su drugi želeli da pokažu drugoj ptici svoje igračke."

Konačan zaključak na osnovu 1.000 sati snimaka jeste da su video pozivi imali benefita za ptice, što je donekle bilo i očekivano. Pre svega jer se zna da papagaji u divljini žive uglavnom u velikim jatima, kao i da izolacija i dosada u kućnim uslovima mogu da im prouzrokuju psihološke probleme. Naučnici su sugerisali da video pozivi mogu da nadomeste neke od društvenih prednosti života u jatu.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka