Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriveno je da sibirski tigrovi imaju različite karaktere: Koji tip ima najveće šanse u divljini?

Oko 50 staratelja i veterinara sibirskih tigrova je popunilo upitnik o karakteru njihovih štićenika. Do kakvog zaključka su naučnici došli?

 Sibirski tigar_1223379217.jpg Izvor: Shutterstock

 Panthera tigris altaica poznatiji kao sibirski tigar je najveća podvrsta ove životinje, koja se u divljini može naći u hladnim šumama najistočnijih delova Rusije i severoistočne Kine. Da bi preživeli surove uslove u kojima love ptice, veprove i medvede, razvili su dobar vid i debelo krzno. 

Međutim, baš kao i druge vrste tigrova ni njih nije zaobišlo suočavanje sa problemima gubitka staništa ili krivolova. Stoga, svaki detalj i novo saznanje o njima pruža veću šansu za njihovo očuvanje, a nova studija koju su sproveli načnici sa Londonske škole za ekonomiju i političke nauke se sada bavila njihovim karakterom. 

Koja je razlika između "veličanstvenih" i "stabilnih" tigrova?

Naučnici predvođeni Roksalindom Arden, sastavili su upitnik i zamolili 50 hranitelja i veterinara oko 250 sibirskih tigrova iz severoistočnih delova Kine da popune iste. Svaki od njih je morao da definiše karakter divlje životinje o kojoj brine i jasno opiše da li je njihov štićenik između ostalog možda "divalj", "dostojanstven" ili "prijateljski" nastrojen i u kolikoj meri. 

Nakon popunjavanja, naučnici su uz pomoć statističkih analiza otkrili da se određene karakteristike javljaju među određenim grupama tigrova, tj. da postoje dva osnova tipa ličnosti među njima. Oni opisani kao "veličanstva" su uglavnom iskazivali samouverenost, agresivnost i ambicioznost. Dok su nasuprot njih stajali "stabilni", tj. oni tigrovi koji su pokazivali pokornost, toleranciju i nežne osobine. 

"Čini se da je 'veličanstvo' sasvim blisko povezano sa 'dominantnom' komponentom ličnosti", kaže Arden, "dok su oni definisani kao 'stabilni' usklađeni sa komponentama kao što je 'smirenost'."

Pored toga ustanovljeno je da su tigrovi sa "veličanstvenim" načinom razmišljanja generalno bili zdraviji od onih sa stabilnijim karakterom, takođe su više lovili, češće se parili i imali više uspeha u razmnožavanju.

"Verovatno da je veličanstvenost dimenzija koja životinjama daje dodatnu prednost da preuzmu određeni rizik", kaže Arden. "Ako su resursi hrane oskudni, tigar koji je sklon riziku imaće makar jednu lovinu više lov svakog meseca."

Dominantan način razmišljanja nije uvek ključ uspeha u životinjskom carstvu. Arden ističe da kod nekih primata kao što su šimpanze, kooperativni i prijateljski nastrojeni pojedinci bolje prolaze nego oni agresivniji. Ali pošto sibirski tigrovi opstaju zahvalujući načinu života koji podrazumeva sticanje i odbranu velikih teritorija - agresivnost je ključna.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka