Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako bi izbegle otrove, ženke bubašvaba su počele da izbegavaju i mužjake - sada imaju novu taktiku parenja

Svi znamo da su bubašvabe izdržljive i da ih je teško uhvatiti, one su u međuvremenu razvile i neke nove mutacije i taktike što stvari čini daleko komplikovanijim. Evo o čemu je reč.

 Bubašvabe_1521637061.jpg Izvor: Shutterstock

Prilikom parenja bubašvaba, mužjaci izlučuju tečnost koja privlači ženke. Ona je puna masti, šećera i proteina, međutim kako se u otrov za ove insekte stavlja hemikalija slična ovoj mešavini - taktika zavođenja je bila sve manje efikasna. Stoga su mužjaci rešili da razviju sasvim novu taktiku parenja. 

Višedecenijski proces

Spomenuti otrov koji se koristi za teranje bubašvaba iz domova ljudi je mešavina koja se koristi decenijama unazad. U početku, ovi insekti su brzo upadali u slatku zamku, međutim već pri kraju 20. veka je primećeno kako su počeli da je izbegavaju. 

Mutacija koja je dovela do ovoga im spašava živote, ali ona je zato počela da škodi njihovoj reprodukciji. Evolucioni bilog Kobi Šal sa Univerziteta u Severnoj Karolini otkriva da nije poznato koliko je ova promena česta.

"Pojavljuje se sve više i više radova o tome da otrov više nije tako efikasan", kako tvrdi. 

Sve ovo su kako se čini uvideli i mužjaci, te su i oni promenili način parenja kako tvrde Šal i njegove kolege. 

Ni zavođenje više nije kao što je bilo

Analizom njihovog parenja, naučnici su otkrili da su mužjaci razvili drugačiju taktiku. Umesto više maltoze, oni su razvili mutaciju koja je doprinela stvaranju mešavine složenijih šećera maltrotrioze. 

Pored toga, oni su i ubrzali sam proces "kačenja" za ženku i umesto prethodnih 3.3 sekunde sada im je potrebno 2.1 sekunda da započnu parenje. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Proceedings of the Royal Society B.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka