Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oboren novi rekord: Usnimljena riba-puž na dubini od 8.336 metara - nije u pitanju Marijanski rov

Dok su istraživali dubine rova Izu-Ogasava naučnici su snimile ribu- puža dok pliva na dubini većoj od prethodno zabeleženog rekorda.

 Riba-puž.jpg Izvor: Youtube printscreen / The University of Western Australia

Jugoistočno od Japana nalazi se rov Izu-Ogasava, dubine veće od 8 km. Kako bi se istražile njegove dubine i utvrdilo koje morske populacije žive u najdubljim delovima naše planete, naučnici sa Univerziteta Zapadne Australije i Tokijskog Univerziteta su poslali podmornicu bez posade. 

Osnivač istraživačkog centra za duboko more i profesor Alan Džejmson je otkrio da je već bilo poznato kako određene vrste ribe-puža žive na kilometar većoj dubini od drugih dubokomorskih riba. A jedan od glavnih razloga je njihova dobra adaptacija na uslove života u kojima se trpi visok pritisak, poput drugačije bešike ili želatinoznog sloja umesto krljušti. 

Međutim, kada su Džejmson i njegov tim uspeli da usnime nepoznatu ribu-puža iz roda Pseudoliparis, dok pliva na dubini od 8.336 m shvatili su da gledaju u ribu koja živi na ili blizu maksimalne dubine koju može da preživi -  prethodni rekorder je zabeležen u Marijanskom rovu na dubini od 8.178 m. 

"Ako ovaj rekord ikada bude oboren, u pitanju će biti samo nekoliko metara razlike", otkrio je Džejmison. 

Pošto primerak nije uhvaćen za sada ostaje nepoznato o kojoj vrsti iz roda Pseudoliparis je reč, iako je izvesno da je u pitanju mlađa riba-puž tj. ona koja nije dostigla punu veličinu. Umesto nje, istraživači su uspeli da uhvate nekoliko primeraka na dubini od 8.022 m, koje su identifikovane kao Pseudoliparis belyaevi, i na taj način postavili rekord za ribu ulovljenu na najvećoj dubini. 

Možda će vas interesovati i:Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka