Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nisu sposobne da se kreću po kopnu, a 90 posto vremena provedu u slanoj vodi: Kako žuto-trbušna morska zmija gasi žeđ?

Žuto-trbušna morska zmija većinu svog vremena provede u slanoj vodi, pa šta onda radi kada ožedni?

 Žuto-trbušna morska zmija_2122825067.jpg Izvor: Shutterstock

Zmije, baš kao i druge životinje, moraju da unose u svoj organizam svežu vodu. I ono što je ključno jeste da one neće piti morsku vodu, pa čak i ako to znači da će umreti. Ranije se zaista verovalo da one - uključujući žuto-trbušnu - gase žeđ morskom vodom tako što višak soli izlučuju kroz posebne žlezde koje se nalaze ispod njihovog jezika. Međutim, od ove teorije se vremenom odustalo.

Žlezde za preradu soli stvarno postoje, međutim, dokazano je da one nisu u stanju da u potpunosti prerade svu so iz tela gmizavaca. Shodno tome, one ne mogu da piju morsku vodu. Pa kako onda rešavaju problem vode za piće?

Prva pomisao je da postoji neki specifičan deo dana kada izlaze na kopno i krišom piju vodu sa izvora? Ne, žuto-trbušne morske zmije nisu kadre da izvedu ovaj podvig, jer one imaju specijalno prilagođena tela, sužen stomak i rep nalik veslu zbog kog ne mogu da se kreću po kopnu. 

Takođe, njena koža je glatka kao staklo jer se često uvrće u "perecu" kako bi skinula sve nečistoće sa svog tela u vidu algi. U vodi je ovo korisno, ali na kopnu ona zbog ove karakteristike nema zašta da se uhvati.

Ispostavilo se da morske zmije obnavljaju svoje zalihe vode tokom kišne sezone pijući vodu koja pada sa neba. Kada pada kiša, na površini okeana se formira takozvano "sočivo" slatke vode, a ono se ne meša odmah sa slanom vodom zbog razlike u gustini. Tako se u površinskom sloju okeana pojavljuje razređena voda, koja je sasvim pogodna za njih. Iako nije potpuno sveža voda u pitanju, tu na red dolaze spomenute žlezde - koje su sa malom količinom soli u stanju da se izbore. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka