Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Flamingosi imaju posebne kriterijume kada biraju prijatelje i za to postoji razlog - studija otkriva koji

Baš kao i mi i flamingosi vole da se okupljaju i provode vreme sa svojim prijateljima unutar jata, a najnovija studija sada objašnjava na osnovu kojih kriterijuma ih biraju.

 Flamingosi_1060482575.jpg Izvor: Shutterstock

ISTRAŽIVAČI sa Univerziteta u Ekseteru su u okviru svoje studije na ovim pticama, otkrili da one svoje najbolje pernate prijatelje biraju na osnovu toga koliko liče na njih. Rezultate do kojih su došli su objavili u časopisu Nature

"Naš cilj je bio da saznamo da li individualne karakterne osobine utiču na formiranje prijateljstava među ovim pticama", rekao je Pol Rouz, ekolog iz Centra za istraživanje ponašanja životinja. U tu svrhu, on i njegov tim analizirali su ličnosti i društveno ponašanje karipskih i čileanskih flamingosa i došli do zaključka da: "Slično ljudima i flamingosi imaju različite uloge u društvu na osnovu njihovih karakternih osobina".

Fiola Mekuli objašnjava da se agresivne životinje dokazuju kroz sukobe i tuče unutar jata, dok mirnije životinje pronalaze svoj put na drugačiji način. Slične osobine su igrale ključnu ulogu u stvaranju prijateljstava.

"Na primer, hrabrije ptice su imale jače veze sa drugim hrabrim pticama, dok su one pokorne imale tendenciju da se druže sa drugim pokornim flamingosima", rekao je Rouz. Razlog za ovakvo ponašanje leži u činjenici da ptice na ovaj način pružaju podršku jedne drugima tokom sukoba koje se dešavaju unutar jata.

Duži život - jača prijateljstva

Jedna studija iz 2020. godine, sprovedena takođe na flamingosima je pokazala da ove dugovečne životinje stvaraju intenzivna prijateljstva, od kojih neka traju godinama. S tim što ove društvene veze postaju intezivnije u proleće kada počinje sezona parenja. Uočeno je čak i da ptice lošeg zdravlja, nastavljaju da održavaju bliske društvene kontakte.

Međutim, nova otkrića ne samo da pomažu da se bolje razume društveni život divljih flamingosa već pruža i bolje razumevanje komplikovanog ponašanja ovih ptica u zatočeništvu.

"Naši rezultati zahtevaju dalju istragu, kako bi nam pomogli da razumemo evoluciju društvenog ponašanja, kao i da poboljšamo dobrobit životinja u zoološkim vrtovima", rekao je Rouz.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka