Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon 12 godina istraživanja: Stvorena je prva kompletna mapa mozga jednog insekta - sa 3.016 neurona i 548.000 veza

Ova mapa predstavlja rezultat dugogodišnjeg rada i prikazuje svih 3.016 neurona i 548.000 veza u mozgu voćne mušice.

 Voćna mušica_159857090.jpg Izvor: Shutterstock

Autor studije Majkl Vinding sa Odseka za zoologiju Univerziteta u Kembridžu je objasnio da je na ovom 12 godina dugom projektu učestvovalo preko 80 ljudi. Koji su prvobitno isekli mozak mušice na 5.000 delova i snimili mikroskopske fotografije, da bi ih potom sve složili. Tim je potom svaku u od tih fotografija pregledao i identifikovao veze među njima. 

Ovo je na kraju kako tvrde, rezultiralo velikim iznenađenjima. Pre svega, jer su dve hemisfera mozga bile izuzetno povezane i izgledalo je kao da su slične. Dalje, skoro 75 procenata neurona je bilo povezano sa centrom za učenje, dok je mozak imao više slojeva sa vezama između njih, te je koristio i prečice koje su preskakale slojeve - najverovatnije da bi nadoknadio mali broj neurona.

Ali verovatno najveće iznenađenje je predstavljalo saznanje da trećina veza u mozgu voćne mušice nije pratila obrazac prema kome neuroni šalju signale preko dugačkih aksona i primaju iste kroz kraće dendrite. Već da su se one odvijale između dva aksona, između dva dendrita ili od dendrita do aksona.

I za kraj, naučnici navode da iako deluje kao damozak voćnih mušica nema sličnosti sa ljudskim, koji ima oko 86 milijardi neurona i stotine triliona sinapsi - ispostavilo se da i jedni i drugi imaju regione koji su zaduženi za donošenju odluka, učenje i navigaciju.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka