Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zanimljive činjenice koje najverovatnije niste znali o VOMBATIMA: Ovi bliski rođaci koala svoje torbe nose 'naopako'

Mnogi tvrde da je ovo najneobičnija životinja sa australijskog kontinenta, ali da li ste znali da je ona bliski rođak sa koalama?

 Vombat_1063205006.jpg Izvor: Shutterstock

1. Pripadaju redu diprotodontnih torbara

Vombati se svrstavaju u red diprotodontnih torbara, kom pripadaju i kenguri. I baš poput njih i vombati imaju torbicu, iako se ona u njihovom slučaju otvara unazad umesto napred. Ovo mladima omogućava da se zaštite od prašine i prljavštine dok njihovi roditelji kopaju. Međutim, ovo ima i jedan nedostatak, mladi se rađaju "na leđima".

 Beba vombat_1551388775.jpg Izvor: Shutterstock

2. Ipak, najbliži rođaci su im koale

Vombati su blisko povezani sa koalama. Ako pogledate njihov nos, shvatićete da su prilično slični. Međutim, dok koale hodaju uspravno, vombati hodaju horizontalno. Obe pripadaju evolucionoj grupi koja je bila veoma raznolika pre nekoliko hiljada godina i od koje su danas preživele samo ove dve životinje.

3. Njegovi zubi i kandže su veoma otporni.

Odlični su kopači, sa jakim i ravnim udovima koji im pomažu da kopaju pod zemljom. Dok im se zubi odlikuju kontinuiranim rastom, zbog čega moraju da grizu čvrste materijale - kao što je kora drveta - da bi ih istrošili.

4. Žive u jazbinama

Vombati kopaju jame uz pomoć svojih kandži i prednjih nogu, a zadnje noge koriste da bi iskopani materijal uklonili. Tokom sezone parenja ove rupe u zemlji služe kao gnezdo. Iako se smatra usamljenom vrstom, neke od jazbina mogu poslužiti kao dom i za nekoliko porodica.

5. Imaju izmet kockastog oblika

Jedna od najneobičnijih karakteristika ovih životinja jeste da im je izmet kockastog oblika. Naučnici smatraju da je ovaj kubni oblik posledica specifičnih svojstava creva ovih životinja, poput varenja koje kod njih može da traje i do 18 dana.

 izmet vombata_1827531878.jpg Izvor: Shutterstock

6. Rađaju samo po jedno mladunče

Vombati obično rađaju jedno mladunče, koje se rađa slepo, bez dlake i teško oko 2 grama. Narednih 8 do 9 meseci on će provesti u torbi svoje majke. Nakon izlaska iz nje, nastaviće da sisa, ali će početi da jede i čvrstu hranu. Međutim, on će zajedno sa majkom ostati još najmanje godinu dana - pre nego što je zauvek i napusti, do tada će moći po potrebi da se vraća u torbu kako bi npr. izbegao opasnost.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka