Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Praćenjem aktivnosti ženki slonova zabeležene neobične navike: Koliko dugo spavaju i da li sanjaju?

Ispostavilo se da slonovi imaju jako čudne navike kada je san u pitanju, bar iz čovekove perspektive.

 Slon spava_43065898.jpg Izvor: Shutterstock

Tim istraživača pratio je kretanje dve ženke afričkih slonova kroz nacionalni park Čobe u Bocvani i potvrdio da ove životinje u proseku spavaju samo dva sata dnevno. Uglavnom rano ujutru, pre zore, a po mogućnosti stojeći.

"Podaci takođe ukazuju da slonovi spavaju ili se bude u zavisnosti od uslova poput temperature i vlažnosti, ali da na njihov san ne utiče i sunčeva svetlost", otkriva Pol Manger sa Univerziteta Vitvatersrand u Johanesburgu. Što prema njegovom mišljenju ukazuje dasan kod divljih životinja nije povezan sa zalaskom i izlaskom sunca, već sa drugim, važnijim faktorima životne sredine.

Kako su naučnici došli do ovog zaključka?

Naučnici su koristili male aparate koji beleže uslove u okolini, dok su ogrlice sa GPS tehnologijom i žiroskopom omogućile da se zabeleži kretanje slonova. Pre svega aktivnost surle, koja se smatra najmobilnijim i aktivnijim delom slona, drugim rečima ako ona miruje duže od pet minuta - slon spava. 

I otkrili da oni mogu da spavaju stojeći ili ležeći - što su radili svaki treći ili četvrti dan i to u vremenskom intervalu od sat vremena. Ipak veruje se da su u REM faze sna, upadali tek dok su ležeći spavali, što znači da slonovi ne sanjaju svakodnevno - već na svakih nekoliko dana.

"REM faza se smatra važnom i povezuje se sa sećanjima, ali naši rezultati se ne poklapaju sa ovom hipotezom, jer je poznato da slonovi imaju dugotrajna sećanja." kako stoji u radu.

Naučnici ističu da je razumevanje načina na koji različite životinje spavaju važno iz dva razloga - zato što nam pomaže da ih bolje razumemo i razvijemo bolje strategije očuvanja i zato što nam pomaže da bolje razumemo kako i zašto ljudi spavaju.

Rezultati su objavljeni u Plos One, a u istraživanje je bila uključena i dobrotvorna organizacija Elephants Without Borders i Kalifornijski univerzitet u Los Anđelesu.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka