Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 zanimljivosti o tukanima koje najverovatnije niste znali! Kljun im je četiri puta veći od glave

Na svetu postoji 15 vrsta tukana i svi dele jednu karakteristiku, a to je veliki kljun. Otkrivamo vam čemu on služi i još drugih zanimljivosti o ovim pticama.

 Tukan_1486781789.jpg Izvor: Shutterstock

1. Veliki kljun

Tukan ima kljun skoro četiri puta veći od glave i duplo manjim od ostatka tela, mada je i dalje nepoznato koja je njegova uloga. Neki naučnici tvrde da im on pomaže u privlačenju plena, dok drugi sugerišu da je posebno koristan za zastrašivanje manjih životinja ili da se lakše dođe do hrane koja se nalazi na nepristupašnim granama.

Postoji još jedna mogućnost - takav kljun im može pomoći da regulišu telesnu temperaturu. Što je veoma korisno u delovima sveta sa tropskom klimom. Međutim, bez obzira na njegovu funkciju, svaki biolog će se složiti da je ovaj kljun čudo inženjeringa - lagan i robustan, gotovo šupalj i napravljen od keratina. 

2. Reč "tukan" se odnosi na njegovu pesmu

Reč potiče od "tucano", termin koji koji se odnosi na karakterističan zvuk ovih ptica, sličan kreketanju žaba. Tukani kombinuju svoje raznolike vokalizacije sa zvukovima tapkanja ili zveckanja kljunom, a mnogi od su u stanju i da ispuštaju zvuk laveža, cvilenja ili režanja. 

3. Ne jedu samo voće

Кao što je ranije spomenuto, tukani koriste svoje duge kljunove da bi došli do hrane. Ipak, stručnjaci ističu da ovo oruđe ima i svojih nedostataka, jer su zbog njih prilikom gutanja primorani da zabace glavu. Iako većina smatra da su prvenstveno biljojedi, na njihovom meniju se nalazi širok izbor hrane - kao što su insekti, zmije, žabe, pa čak i mali sisari, jaja i pilići drugih manjih ptica.

4. Suočavaju se sa brojnim opasnostima

Tukani se ne nalaze na ivici opstanka, niti su predmet brige za očuvanje. Ipak, u prirodi su plen mnogih ptica grabljivica poput sova i orlova, dok boe i jaguari, često napadaju njihova gnezda. Njihov ogroman kljun je veoma upečatljiv, ali nije preterano koristan kada je u pitanju odbrana od predatora. 

5. U srodstvu sa detlićem

Iako na prvi pogled ne izgleda kao da tukani i detlići imaju puno toga zajedničkog, obe ptice pripadaju redu Piciformes. Poput detlića i ara sa kojima dele šumu, oni su zigodaktili, to znači da imaju dva prsta koja su usmerena napred i dva usmerena unazad - veoma koristan dizajn za kretanje među gustim granama tropskih šuma. Pored toga, i tukani i detlići imaju duge, uske jezike i kratko, kruto perje.

6. Gnezde se u drveću

Još jedna karakteristika koju dele sa detlićem je mesto gde grade svoja gnezda. Obe ptice se gnezde u šupljinama drveća, što ima smisla ukoliko se uzme u obzir da većinu vremena provode u krošnjama. Ponekad iskoriste i rupe koje su napustili detlići i u njima polažu do 15 jaja. Inkubacija traje između 16 i 18 dana, nakon čega se legu mladi bez karakterističnog kljuna. 

7. Društvene i monogamne ptice

Tukani su društvene ptice, naročito prilikom potrage za hranom. Žive u grupama koje mogu dostići i do 20 jedinki, iako su monogamne. Obično se razmnožavaju u proleće, a kada ženka položi jaja ona se zajedno za mužjakom smenjuje na njima. Pilići se rađaju zatvorenih očiju i bez perja i u potpunosti zavise od roditelja u naredna dve do tri meseca. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka